Pahor je znova poudaril, da so kandidate za ministre iskali tudi med nestrankarskimi ljudmi. Foto: MMC RTV SLO
Pahor je znova poudaril, da so kandidate za ministre iskali tudi med nestrankarskimi ljudmi. Foto: MMC RTV SLO
Janša in Pahor o sestavljanju vlade
Kadrovska sestava vlade
Kdaj bo znana vladna ekipa?
Kaj Pahor pričakuje od ministrov?

V oddaji Odmevi je Borut Pahor povedal, da se trenutno odloča le še o dveh ponudbah za zunanjega ministra. Imen ni izdal, dejal pa je, da ima dve zelo dobri ponudbi. Dodal je, da bo javnost o imenih kandidatov za ministre seznanjena najpozneje v sredo zjutraj. V torek se bo sešel s predsedniki vseh treh koalicijskih strank. Sledila naj bi zaslišanja vseh kandidatov pred matičnimi odbori DZ-ja, o vladi pa bo parlament najverjetneje glasoval konec prihodnjega tedna.

"Rad bi povedal, da sem z ekipo zelo zadovoljen, mislim, da smo dosegli tisto, kar smo si želeli - da bo nova vlada kompetentna in bo imela močno politično avtoriteto," je pred zadnjimi usklajevanji povedal Borut Pahor.

Predsednik vlade Pahor ima sicer 12 dni časa, da državnemu zboru predloži seznam ministrov nove vlade. Glede na volilni rezultat bo SD prevzel devet, Zares štiri, DeSUS tri in LDS dve ministrstvi, v vladi pa utegnejo sedeti tudi nestrankarski kandidati.

Pahor Cvikla vidi kot generalnega sekretarja
Pahor si želi, da bi prihodnja vlada sprejela odločitev in za generalnega sekretarja vlade postavila Milana Cvikla. Za sekretarje na posameznih ministrstvih pa si ne želi, da bi prišli iz iste stranke kot minister, ki vodi resor, saj je poudaril, da noče fevdalizacije ministrstev, "kot smo ji bili priča v zadnjih 18 letih".

Število državnih sekretarjev v njegovem kabinetu, torej kabinetu premierja, bo po Pahorjevih besedah kolikor mogoče omejeno. Napoveduje tudi vestno in varčno ravnanje z državnimi sredstvi: "Vsako udobje ali ugodje, ki ni potrebno za delo države, zdaj ne pride v poštev," zatrjuje Pahor.

Lahovnik znova gospodarski minister
Sicer pa je Pahor prepričal Mateja Lahovnika, da postane kandidat za ministra za gospodarstvo. Lahovnik, poslanec Zaresa, ki je že bil gospodarski minister, je kandidaturo enkrat že zavrnil in dejal, da ne želi biti minister. K ponovnemu premisleku so ga pozivali tudi kolegi v Zaresu, ki so intenzivno iskali drugega kandidata za ta resor.

Drugi mogoči kandidati za gospodarskega ministra naj bi bili Andrej Horvat, Robert Ličen, Danilo Toplek in Blaž Miklavčič.

Erjavec okolijski minister?
Odločitev Karla Erjavca, da bo minister v Pahorjevi vladi, naj bi sicer končno pomenila tudi uskladitev glede razdelitve ministrskih resorjev, vendar pa usklajevanje glede imen še poteka.

Karel Erjavec ni želel razkriti, katero ministrstvo bo prevzel, saj to prepušča predsedniku vlade, neuradno pa naj bi šlo za ministrstvo za okolje. DeSUS bo v sredo potrdil še preostala ministrska kandidata stranke, vse štiri koalicijske stranke pa naj bi v četrtek tudi formalno potrdile koalicijski sporazum.

Dokončno usklajenih devet imen
Dokončno usklajenih naj bi bilo devet imen novih ministrov: Mitja Gaspari (razvoj), France Križanič (finance), Gregor Golobič (visoko šolstvo), Irma Pavlinič Krebs (javna uprava), Aleš Zalar (pravosodje), Katarina Kresal (notranje zadeve), Igor Lukšič (šolstvo), Borut Miklavčič (zdravje) in Patrick Vlačič (promet).

Poleg resorja ministrstva za gospodarstvo, kjer naj bi Pahor želel videti Lahovnika, še ni znano, kdo bo vodil ministrstvo za obrambo (kandidatka je Ljubica Jelušič), ministrstvo za kulturo (Mitja Rotovnik ali Majda Širca), ministrstvo za kmetijstvo (Milan Pogačnik) in zunanje ministrstvo, ki naj bi ga vodil diplomat (omenja se Samuel Žbogar).

Tudi glede DeSUS-ovih resorjev še ni znano, kdo, poleg Karla Erjavca, jih bo prevzel. Erjavec naj bi neuradno sprejel prevzem ministrstva za okolje. Tudi resor ministra za Slovence po svetu naj bi že bil oddan, vendar pa ime novega ministra v javnost ni pricurljalo.

A. K. K. / B. K./ A. S./M. R.

Janša in Pahor o sestavljanju vlade
Kadrovska sestava vlade
Kdaj bo znana vladna ekipa?
Kaj Pahor pričakuje od ministrov?