V DL-ju so odločeni narediti vse, da bodo posojila v DUTB-ju in slaba posojila na drugih bankah enako transparentno dostopna javnosti. Foto: BoBo
V DL-ju so odločeni narediti vse, da bodo posojila v DUTB-ju in slaba posojila na drugih bankah enako transparentno dostopna javnosti. Foto: BoBo

V DL-ju so pojasnili, da so predlog novele zakona že pripravili in ga bodo vložili takoj, ko bo prejšnji teden sprejeta novela začela veljati. Za to so se odločili, ker želijo biti konsistentni in doseči, da so slaba posojila na vseh bankah, ne le v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), enako obravnavana, je dejal vodja poslanske skupine Rihard Braniselj.

Poudaril je, da bodo naredili vse, da dosežejo, da bodo posojila v DUTB-ju in slaba posojila na drugih bankah enako transparentno dostopna javnosti.

DZ je sicer prejšnji teden potrdil spremembe zakona o dostopu do informacij javnega značaja, zavrnil pa dopolnilo tako DL-ja kot opozicije glede javnosti vseh slabih posojil. Med očitki koalicijskih strank, ki so dopolnilu nasprotovale, je bilo slišati, da bi z javnostjo vseh posojil državne banke spravili v nekonkurenčen položaj, so poslanci DL-ja spomnili na novinarski konferenci.

V stranki so se zato odločili, da bodo vložili predlog novele zakona, ki bo omogočila dostop do temeljnih podatkov posojil bonitetnih razredov E in D, ki ostajajo na državnih bankah, a s časovno omejitvijo. Navezujejo se na tista posojila, ki so povzročila bančno luknjo, ne pa na tista, ki bodo nekoč postala slaba posojila, je pojasnila poslanka DL-ja Kristina Valenčič. Prelomnega časa za to še niso dorekli, rešitve po njenih besedah usklajujejo s finančnimi strokovnjaki.

Odpovedali utečeni mehanizmi
Praksa in velika bančna luknja sta po besedah Valenčičeve pokazali, da so odpovedali utečeni mehanizmi nadzora in da je edino mogoče zdravilo javnost podatkov. Drugih orodij, ki bi preprečili, da bi bili čez nekaj let spet v položaju, ko bi bilo treba z davkoplačevalskim denarjem sanirati bančni sistem, po mnenju DL-ja ni. Poslanec DL-ja Marko Pavlišič je pojasnil, da bodo s tem postala javna tudi posojila Factor Banke in Probanke.

Po besedah poslanke DL-ja Katarine Hočevar menijo, da se sled za davkoplačevalskim denarjem ne sme izgubiti. "Država je postala 100-odstotna lastnica bančnega trojčka. Državljani imajo pravico izvedeti, v kaj so denar vložili in za kaj je bil porabljen," je poudarila.

Noveli se obeta podpora
Vložitev predloga novele, s katero bi postala javna vsa slaba posojila, so vnovič napovedali tudi v SLS-u in NSi-ju. Pripravljeni so podpreti tudi druge podobne predloge. Pavlišič ob tem pravi, da v stranki ne dvomijo o tem, da bo novela sprejeta, verjamejo tudi, da jo bodo podprle vse stranke, tudi koalicijske. Pripravljeni so tudi na podporo drugih predlogov v tej smeri. Tudi v SDS podpirajo predlagane rešitve. Dokončno pa se bodo odločili, ko bodo prejeli besedilo novega predloga novele, so sporočili iz te stranke.