Pogajanja s sindikati javnega sektorja je vodil Boštjan Koritnik. Foto: BoBo
Pogajanja s sindikati javnega sektorja je vodil Boštjan Koritnik. Foto: BoBo

Vlada je predstavnike sindikatov javnega sektorja že prejšnji teden povabila na podpis dogovora, ki med drugim odpravlja nekatere varčevalne ukrepe, zamika izplačilni dan in določa višino letošnjega regresa. 10 sindikatov ga je v petek podpisalo, večina pa ne, saj so anekse prejeli šele dan prej, v četrtek, podpisati pa so želeli – kot je bilo to v navadi v preteklosti – oboje skupaj.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je v petek hitenje s podpisovanjem pojasnjeval z argumentom, da so k čimprejšnjemu podpisu pozvali sindikati sami. A sočasno je napovedal tudi, da je časa za podpis dovolj, saj bodo lahko sindikati dogovor in anekse podpisovali še v tem tednu.

Na koncu je, so sporočili z ministrstva, dogovor o odpravi varčevalnih ukrepov v povezavi s povračili stroškov in drugimi prejemki javnih uslužbencev, zamiku izplačilnega dneva plače pri proračunskih uporabnikih ter regresu za letni dopust za leto 2021 podpisalo 28 sindikatov (Policijski sindikat Slovenije, Sindikat carinikov Slovenije, Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov – FIDES, Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV, SVAS – Sindikat vladne agencije Slovenije, Sindikat delavcev radiodifuzije Slovenije, Sindikat centrov za socialno delo – SINCE07, Sindikat policistov Slovenije, SINDIR – Sindikat direktorjev in ravnateljev Slovenije, SORS – Sindikat občinskih redarjev Slovenije, Sindikat javnih uslužbencev Slovenije, Zveza delavskih sindikatov Slovenije – SOLIDARNOST, Sindikat vojakov Slovenije, Konfederacija slovenskih sindikatov, SPUKC – Sindikat zdravstva Slovenije, Sindikat finančno računovodskih uslužbencev plačne skupine J, Sindikat upravljavcev športne infrastrukture, Sindikat socialnega zavarovanja Slovenije, Sindikat novinarjev Slovenije, Sindikat ministrstva za obrambo, Neodvisni sindikat delavcev ljubljanske univerze, Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije, Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, SIFARM – Sindikat farmacevtov Slovenije, Sindikat delavcev v pravosodju, Sindikat državnih organov Slovenije, Konfederacija sindikatov 90 Slovenije, Sindikat delavcev v zdravstveni negi).

Aneks h Kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti (KPND) je podpisalo 32 od 45 sindikatov – kot so pojasnili na MJU-ju, sindikati Glosa, Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije in KNSS Neodvisnost niso podpisali dogovora, so pa podpisali aneks h Kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti in svoje panožne anekse.

Vsebina dogovora in aneksov bo v četrtek objavljena v uradnem listu, ukrepi pa bodo začeli veljati dan po objavi, v petek, 4. junija, so še navedli na MJU-ju.

Dogovor javnim uslužbencem med drugim prinaša višji regres za letni dopust za leto 2021, in sicer 1050 evrov (izplačano v dveh delih, 1024 evrov 4. junija, preostanek 26 evrov pa ob izplačilu majske plače, torej med 10. in 15. junijem), odpravo določenih varčevalnih ukrepov v povezavi s povračili stroškov in drugimi prejemki, bistveno spremembo prinaša pri načinu obračuna stroškov prevoza na delo in z dela – po novem se bo povračilo stroškov za vse javne uslužbence izračunavalo na enak način –, dogovor pa prinaša tudi premik izplačilnega dneva plače pri proračunskih uporabnikih. "Slednja dva ukrepa prinašata predvsem veliko administrativno razbremenitev," so še navedli na ministrstvu.