Foto:
Foto:
Stanovnik je v oddaji Intervju dejal, da od države zveza od januarja ne prejema več denarja.

Napovedi sprememb zakonov o žrtvah vojnega nasilja, vojnih invalidih in vojnih grobiščih so v zadnjih dneh v javnosti povzročile kar nekaj ostrih odmevov, predvsem v borčevskih organizacijah. Spremembe bo vlada sicer najverjetneje obravnavala že naslednji teden.

Cilj sprememb je menda tudi neideološko obravnavanje vseh civilnih žrtev vojnega nasilja; torej vseh tistih, ki so trpele posledice katere koli organizirane vojaške skupine med drugo svetovno vojno.

Prerazporeditev sredstev
Za te žrtve naj bi šlo iz proračuna dodatnih 500 milijonov tolarjev odškodnin, toliko pa naj bi prihranili s spremembami zakona o vojnih invalidih. Kot je dejal minister Drobnič, so se osredotočili predvsem na prejemke, ki lahko sešteti iz različnih naslovov presežejo tudi 600 tisoč tolarjev; k temu je treba prišteti še pokojnino.

Razmislek o omejevanju borčevskih pokojnin
Za borčevske pokojnine in ostale transferje za te kategorije gre na leto iz državnega proračuna skoraj 35 milijard tolarjev. Razmislek o omejevanju transferjev pa je povezan tudi s številom borcev, kot pravi Drobnič, je upravičencev po zadnjih podatkih več kot 44 tisoč.

Vprašanje financiranja zveze borcev
V zadnjih dneh se je še posebej izpostavilo vprašanje Zveze združenj borcev. Predsednik Zveze združenj borcev Janez Stanovnik je v pogovoru za TV Slovenija dejal, da je vlada z januarjem ukinila finaciranje zveze, česar posledica bo tudi izselitev zveze iz njenih prostorov.

Ministrstvo pa je ob tem napovedalo podpis pogodbe o polletnem financiranju z zvezo. Zveza združenja borcev je po Drobničevih besedah v obdobju 2000-2004 dobila od države skoraj milijardo tolarjev, Zveza veteranov vojne za Slovenijo pa manj kot 300 milijonov tolarjev.

Zanimiva sprememba se obeta tudi v zakonu o grobiščih. Predvideva nov napis na spomenikih, in sicer Žrtvam revolucionarnega nasilja.