DRK je razveljavil razpis za elektronsko cestninjenje zaradi prekomernih finančnih zahtev. Foto: BoBo
DRK je razveljavil razpis za elektronsko cestninjenje zaradi prekomernih finančnih zahtev. Foto: BoBo
Gregor Ficko Direkcija RS za ceste (DRSC)
Direktor direkcije za ceste Gregor Ficko je imel veliko pripomb na delo revizijske komisije. Foto: BoBo

Glasni očitki glede dela DRK-ja so se pojavili pri razveljavitvi razpisov za škofjeloško obvoznico in elektronsko cestninjenje. V medijih pa naj bi se celo pojavili namigi o koruptivnosti predsednika in članov državne revizijske komisije.

Predsednik DRK-ja Borut Smrdel je na novinarski konferenci pojasnil, da nima namena polemizirati o konkretnih odločitvah, saj razloge za odločitve pojasnjujejo v izdanih sklepih, da pa se čutijo dolžne odzvati, ko nekateri "prek medijev zavestno gradijo vzdušje nezaupanja v delo neodvisnega državnega organa".

DRK je po Smrdelovi razlagi po zakonu pristojen za ugotavljanje, ali je objava naročila in vsebina razpisne dokumentacije zakonita ter če so bili revizijski zahtevki podani pred rokom za oddajo ponudb in da je DRK zahtevke obravnaval v okviru pristojnosti.

Na drugi strani pa nimajo pristojnosti preverjati, ali bi bil vlagatelj revizijskega zahtevka sposoben izvesti javno naročilo. Presojo o tem, ali bi bil vlagatelj sposoben izvesti naročilo, lahko po njegovem pojasnilu opravi le naročnik, in sicer po oddaji ponudbe tega ponudnika.

Previsoke garancije in sporno financiranje sistema
Pri škofjeloški obvoznici, kjer je bila naročnik Direkcija RS za ceste (DRSC), je DRK med drugim ocenil, da so zahtevane garancije v vrednosti dveh milijonov evrov nesorazmerne. Pri elektronskem cestninjenju, naročnik je bila Družba za avtoceste v RS (Dars), pa se komisija ni strinjala z razpisnim pogojem, da mora izbrani ponudnik v celoti financirati postavitev sistema, poplačan pa bi bil od prejetih cestnin.

Po mnenju DRK-ja naročnik ne more bremeniti ponudnikov, ki si verjetno ne morejo privoščiti financiranja tako kompleksnega projekta in nato čakati na poplačilo 10 let. Prav tako so bila nesorazmerna zahtevana zavarovanja.

DRK zavrne več kot polovico revizijskih zahtevkov
DRSC oz. njegov direktor Gregor Ficko je DRK-ju in njegovemu predsedniku očital, da jim razveljavi okoli 65 odstotkov razpisov. Smrdel pa je ob tem navedel podatek, da je DRK DRSC-ju v letu 2011 delno ali v celoti razveljavil postopke v 52 odstotkih revizijskih zahtevkov, v letu 2012 v 44 odstotkih primerov, od 27. septembra lani, ko je Smrdel prevzel vodenje komisije, do 17. julija letos pa v 42 odstotkih primerov.

Smrdel se je odzval tudi na izjave, da je DRK sistemska ovira, da bi lahko Slovenija počrpala več evropskih sredstev in jih zavrnil kot zlonamerne. Ob tem je poudaril, da jih gre, ob podatkih, da je Evropska komisija zaradi nepravilnosti in goljufij zamrznila izplačilo več kot 200 milijonov evrov, razumeti kot poskus odgovornih oseb, da se z obtoževanjem revizijske komisije razbremenijo svoje odgovornosti za napake pri izvajanju evropskih projektov.

Glede izjav Ficka pa je Smrdel še povedal, da pričakuje, da bodo domnevno kazniva dejanja naznanjena, kar so dolžni storiti državni organi in organizacije z javnimi pooblastili. Zaradi "poskusov razgradnje avtoritete organa" pa je za sestanek zaprosil predsednika DZ-ja Janka Vebra in predsednico vlade Alenko Bratušek.

DRSC pa se je po poročanju Žurnal24 glede opravičila Smrdelu odzval, da "če je kdo komu dolžan opravičilo, ga je dolžan vsem davkoplačevalcem kvečjemu tisti, ki se je odločil, da zaradi samo njemu razumljivih razlogov onemogoči izvedbo tega za Škofjo Loko, Gorenjsko in Slovenijo prepotrebnega projekta ter črpanje 21,5 milijona evropskih sredstev".