Kmete skrbi, da jim bo novela zakona o dohodnini prinesla še več davčnih obremenitev in nove obveznosti. Foto: MMC RTV SLO
Kmete skrbi, da jim bo novela zakona o dohodnini prinesla še več davčnih obremenitev in nove obveznosti. Foto: MMC RTV SLO

Veto na novelo zakona o dohodnini, ki ga je predlagala interesna skupina kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev s prvopodpisanim Petrom Vriskom, je od 30 navzočih svetnikov podprlo 20 svetnikov, pet pa jih je bilo proti.

Vrisk ob tem pravi, da novela uveljavlja več določb, ki bodo bistveno povečale davčno obremenitev kmečkih gospodarstev, uvedle nove administrativne obveznosti glede vodenja knjigovodstva ter poslabšale dohodkovni in socialni položaj kmetov tudi na drugih področjih. Boji se, da bodo sprejete spremembe pri dohodnini zmanjšale zanimanje kmetov za opravljanje kmetijske in gozdarske dejavnosti.

Civilna iniciativa kmetovalcev z vodovarstvenega območja na Dravskem polju pa je pripravila protestni shod, v okviru katerega so kmetje po poljih polivali vodo. Tako opozarjajo, da imajo zaradi "neživljenjske" uredbe o vodovarstvenem območju za vodno telo vodonosnikov Dravsko-ptujskega polja že dve leti uničene pridelke ter da so številne kmetije zaradi neekonomičnosti pustile zemljišča na prvem vodovarstvenem območju v zaraščanju. Zanje se je zavzel tudi kmetijski minister Dejan Židan, ki ugotavlja, da je ministrstvo za okolje pri vzpostavljanju vodovarstvenih območij pozabilo na kmete.

Veto na novelo zakona o zemljiški knjigi pa je predlagala skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Jožetom Koržetom. Za veto je od navzočih 26 svetnikov glasovalo 22 svetnikov, proti so bili trije. Kot je poudaril Korže, se strinjajo z rešitvami, ki se nanašajo na elektronsko vlaganje predlogov za vpis v zemljiško knjigo, nasprotujejo pa določbam, po katerih se za vlaganje predlogov pooblašča notarje, odvetnike in pravobranilce.