Na DUJPP-ju zagotavljajo, da so težave v večini primerov odpravljene. Foto: BoBo
Na DUJPP-ju zagotavljajo, da so težave v večini primerov odpravljene. Foto: BoBo

Prejšnji teden se je na naše uredništvo obrnilo več uporabnikov, ki so ponovno opozorili na prepolne avtobuse, zaradi katerih so ostali brez prevoza, zlasti na območju Novega mesta. Zato smo DUJPP povprašali, kako so se lotili reševanja težav, ki so nastale z novimi voznimi redi.

Sorodna novica Srednje šole po težavah z avtobusnimi prevozi: "Nihče nas ni vprašal za kakršne koli podatke"

"Težav, ki so se pokazale v začetku letošnjega šolskega leta, je danes bistveno manj. Po znani situaciji prvi in drugi šolski dan smo stopili v stik s šolami, koncesionarji, lokalnimi skupnostmi in začeli reševati nastalo problematiko. Za največjo težavo se je izkazalo, da je na nekaterih linijah premalo avtobusov, da ni bilo dobro usklajeno s srednjimi šolami in da so bila ponekod neustrezna prestopanja. Vse to smo v 14 dni reševali in v večini uredili. Danes ne zaznavamo več, da bi potniki čakali na avtobus ali da bi bili prepolni," so nam zagotovili z DUJPP-ja in dodali, da so težave v 98 odstotkih odpravljene, preostale pa bodo rešene v teh dneh.

Ob tem so dodali, da je bilo prejšnji teden največ težav na JV Slovenije. "Težave smo s koncesionarji uredili v nekaj dneh. Dodalo se je število avtobusov in prilagodili so se vozni redi, tako da navedenih težav ni več."

Kršitve se kaznujejo s 1000 evrov kazni

Sorodna novica Potnike razburjajo novi vozni redi in podražitve avtobusov

Kot so sporočili z DUJPP-ja, je večina težav nastala zaradi premajhnega števila avtobusov, ti pa včasih tudi niso prišli ob napovedanih urah. Zaradi prijave kršitev naj bi na teren poslali nadzornike in inšpektorje. "Kršitve se kaznujejo s 1000 evri za neopravljeno storitev," so še pojasnili.

Na vprašanje, ali je glavni vzrok težave pomanjkanje voznikov, niso odgovorili, so nas pa napotili na koncesionarje. Odgovorov še nismo prejeli.


"V vozne rede bomo ves čas uvajali izboljšave."

Sorodna novica Zakaj kljub novim voznim redom potniki (še vedno) ostajajo brez prevozov?

Glede prihodnosti so na DUJPP-ju optimistični, zagotavljajo tudi, da teren spremljajo in ves čas izboljšujejo. "Skupaj s prevozniki bomo v naslednjih mesecih pozorno spremljali delovanje linij in na podlagi zbranih podatkov, številu validacij in povratnih informacij proučili možnosti za morebitne dodatne izboljšave, kot so postanki, prestopi ali časovne prilagoditve."

Težave z avtobusnimi prevozi so sicer nastale ob začetku šolskega leta, ko je začel veljati nov vozni red. Otroci in šolarji so tako pogosto ostali brez prevoza, težave se pojavljajo tudi na relaciji Koper–Ljubljana. Avtobusi na postaje pogosto prihajajo nabito polni ali pa jih ob dogovorjenih urah celo ni.