Na dnevnem redu je več točk kot včeraj, vendar naj razprave o njihovi vsebini po pričakovanjih ne bi bile posebej žolčne. Foto: RTV SLO
Na dnevnem redu je več točk kot včeraj, vendar naj razprave o njihovi vsebini po pričakovanjih ne bi bile posebej žolčne. Foto: RTV SLO
Lucija Čok
Rektorica primorske univerze je tudi podprla spremembe odloka o preoblikovanju univerz, hkrati pa je opozorila na možno odvisnost od vladnih odločitev. Foto: RTV SLO

Novela bo ob sprejetju evra posegla v določbe, ki se nanašajo na njeno neodvisnost ter oskrbovanje z bankovci in s kovanci, vsebuje pa tudi spremembe določb, ki se nanašajo na cilje ekonomske politike, upravljanje deviznih rezerv in instrumente denarne politike.

Banka Slovenije bo namreč ob vstopu v denarno unijo ohranila del svojih nalog, dobila pa bo tudi nove. Po novem bo treba v vseh uradnih dokumentih, pogodbah, zakonih in cenikih evro pisati s črko u, torej euro.

Poslanci so s 54 glasovi potrdili tudi novelo zakona o plačilnem prometu, ki odpravlja neskladje z ustavo in znova uvaja register transakcijskih računov za fizične osebe, ki pa ne bo več dostopen širši javnosti.

Večja avtonomija univerz
Na dnevnem redu so bile tudi spremembe odlokov o preoblikovanju Univerze v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem. Poslanci in poslanke so spremembe, ki naj bi pripomogle k večji avtonomiji univerz pri dodatnih študijskih smereh, soglasno podprli. Sprememba odloka o mariborski univerzi bo tako omogočila tudi ustanovitev dveh novih članic tamkajšnje univerze: Fakultete za matematiko in fiziko ter Filozofske fakultete. Spremembe so podprli tudi rektorji vseh treh univerz.

Odvzem točk tudi tujim voznikom
Po skrajšanem postopku je bila sprejeta tudi novela zakona o prekrških. Med drugim bo omogočala odvzem kazenskih točk tudi imetnikom tujih vozniških dovoljenj in podaljšala rok za vložitev prošnje za obročno odplačevanje kazni. Opozicija je posamezne rešitve označila za nedodelane in slabe, saj naj prekrškovnih postopkov ne bi pospeševale, pač pa zavirale.

Podatki o istospolnih partnerjih v matičnem registru
Poslanci so tudi podprli spremembo zakona o matičnem registru. Po novem bo potrebno podatke o istospolnih skupnostih, ki jih ureja zakon o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti, vpisovati tudi v matični register.

Nekaj več besed pri kolektivnih pogodbah
Kljub precej izraženim pomislekom poslanci dopolnil na novelo zakona o kolektivnih pogodbah niso vložili. Državna sekretarka z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve je navzočim postregla z zanimivostjo, da je zakon v več kot 10 letih usklajevanja dosegel visoko stopnjo usklajenosti. Kolektivnih pogodb osnutek ne predpisuje kot obvezo, temveč izhaja iz predpostavke, da je njihovo sklepanje svobodno in prostovoljno.

Vzajemna pozdravila sprejem zdravstvene novele
Na odločitev poslancev o noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki so jo sprejeli v sredo, so se že odzvali v zdravstveni zavarovalnici Vzajemna. Kot so sporočili, je preblikovanje Vzajemne v delniško družbo nujno za nadaljnji razvoj zavarovalnice. Dodali so tudi, da upajo, da bo ministrstvo za zdravje čim prej pripravilo natančno tolmačenje zakonov, ki bo onemogočilo morebitne nejasnosti.