Opozicija je ministru Golobiču očitala lastništvo v Ultri in konflikt interesov. Foto: DZ
Opozicija je ministru Golobiču očitala lastništvo v Ultri in konflikt interesov. Foto: DZ

Želimo torej ohraniti racionalno, enostavno in pregledno gospodarjenje s kadrovskimi viri.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs o novem zakonu.
Znanje žanje
Poslanci so pred začetkom seje poslušali predavanje Dragana Mihailovića Nanotehnologija: od znanstvene fantastike do premazov za les. No, vsaj peščica od njih. Foto: DZ

Ta novela ni nič drugega kot formaliziranje politike, ki pojmuje državljanke in državljane kot molzne krave.

Branko Grims (SDS)
Ultra
Ultra še kar dviguje prah. Tokrat v obliki "ultra zakona". Foto: MMC RTV SLO
Telekomunikacije prenesene na Golobičevo ministrstvo

Na novelo je bilo vezanih precej dopolnil, razprava, ki se je vnela zaradi njih, pa je tekla predvsem na temo povezanosti tega prenosa z lastništvom ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča v Ultri. Nanj so leteli očitki, da si na ta način prisvaja volilni plen.
Osrednja tema torkovega dela seje je namreč prav zakon o državni upravi. Za zdaj je bila ureditev takšna, da informacijska tehnologija spada pod ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, telekomunikacije pa pod ministrstvo za gospodarstvo. S prenosom telekomunikacij se ne strinja opozicija, pa tudi poslanca SD-ja Luka Juri in Dejan Levanič, ki sta vložila dopolnilo, češ da naj telekomunikacije ostanejo pod ministrstvom za gospodarstvo. Zakon je zaradi očitkov, da gre za konflikt interesov ministra za visoko šolstvo Golobiča, ki ima delež v podjetju, ki se ukvarja s telekomunikacijskimi rešitvami, Ultra, že dobil vzdevek "ultra zakon".

Opozicija ministru Golobiču očitala lastništvo v Ultri
V koaliciji so zakon podprli. Ministrica za javno upravo Irma Pavčinič Krebs je dejala, da sta prenosa področja učinkovite rabe energije z ministrstva za okolje na ministrstvo za gospodarstvo in področja elektronskih telekomunikacij in pošte z ministrstva za gospodarstvo na ministrstvo za visoko šolstvo bistvena. Sicer pa bo novela zakona jasno določila tudi razmejitve pri varnosti hrane in živil med ministrstvom za kmetijstvo in ministrstvom za zdravje. Z zakonom naj bi tudi ohranili racionalno, enostavno in pregledno gospodarjenje s kadrovskimi viri ter zmanjšali stroške dela, omogočili večjo transparentnost in preglednost delovnih področij posameznih ministrstev.

V SDS-u menijo, da je predlog novele zakona rezultat skritih in tajnih dogovorov pred sestavo vlade, je dejal Jožef Jerovšek. Zaradi vpletenosti ministra Golobiča v prikrivanje lastništva Ultre pa so v poslanski skupini pričakovali, da bo premier Borut Pahor novelo umaknil.

V SNS-u novele niso podprli, Silven Majhenič pa je v imenu njihove poslanske skupine kot razlog proti navedel zadnje dogodke, ki so zaznamovali slovenski političnih vrh. Gvido Kres (SLS) pa je dejal, da so določeni predlogi novele sprejemljivi in razumni, a se jim zdi prenos elektronskih telekomunikacij in pošte na visokošolsko ministrstvo neposrečen. Menijo, da je sporno, da bi se z novelo ministru Golobiču povečale pristojnosti na področju, kjer je tudi zaradi svojega lastništva njegovo objektivno delovanje vprašljivo.

Koalicija bo zakon podprla, v SD-ju imajo nekatere zadržke
V LDS-u so novelo potrdili zaradi vsebinskih, in ne političnih razlogov, je pojasnil Borut Sajovic. Dejal je, da bo združitev elektronskih telekomunikacij in informacijske družbe v en direktorat, kar pomeni, da bi imeli raziskovalci in gospodarstvo enega sogovornika.

Bojan Kontič je v imenu poslanske skupine SD-ja dejal, da so nekateri posmisleki pri prenosu obstajali, a je bilo vloženo dopolnilo, ki predvideva ohranitev prostojnosti na ministrstvu za gospodarstvo na odboru zavrnjeno. Kljub pomislekom pa so novelo podprli, saj menijo, da ne gre zavrniti celotne vsebine zaradi posamezne rešitve.

V Zaresu menijo, da je prenos smiseln, za kar govorijo predvsem strokovni argumenti. Cveta Zalokar Oražem je pojasnila, da so za zakon, ker menijo, naj odgovornost za organizacijo prevzame vlada v celoti ter tudi posamezni ministri za svoj resor. Tako je bilo doslej in o tem v DZ-ju večinoma ni bilo širokih diskusij, je dodala.

Vili Rezman (DeSUS) pa je dejal, da prenos pošte in telekomunikacij morebiti ni najpomembnejši, je pa dobil največ medijske pozornosti.

Poslanci so pred tem že opravili razpravo o zakonu o poštnih storitvah, ki so mu napovedali soglasno podporo.

A. M./M. N.

Želimo torej ohraniti racionalno, enostavno in pregledno gospodarjenje s kadrovskimi viri.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs o novem zakonu.

Ta novela ni nič drugega kot formaliziranje politike, ki pojmuje državljanke in državljane kot molzne krave.

Branko Grims (SDS)
Telekomunikacije prenesene na Golobičevo ministrstvo