DZ naj bi ukinil obvezno zunanje preverjanje znanja po prvi triadi. Foto: RTV Slo
DZ naj bi ukinil obvezno zunanje preverjanje znanja po prvi triadi. Foto: RTV Slo
Gimnazija Bežigrad
Kakšni bodo novi postopki za vpis na srednje šole? Foto: RTV Slo
Narodna univerzitetna knjižnica v Ljubljani
Bo Ljubljana kmalu dobila novi NUK? Foto: RTV Slo
Kolegij predsednika DZ-ja
Kolegij predsednika DZ-ja Franceta Cukjatija se je sestal pred zasedanjem DZ-ja. Foto: RTV Slo

Pred glasovanjem so novelo podpirali poslanci SDS-a, NSi-ja in SLS-a, proti so bili v LDS-u in SD-ju, pomisleke pa so izrazili tudi v SNS-u in koalicijskem DeSUS-u.

Novela bo začela veljati že s šolskim letom 2005/2006. Ob koncu druge triade bo preverjanje znanja prostovoljno, ob koncu tretje pa obvezno.

Še vedno ni popolnoma jasno, kakšni bodo postopki za vpis v srednje šole z omejitvami vpisa, saj ocena nacionalnih preizkusov ne bo več del splošne ocene in naj ne bi več vplivala na vpis v srednje šole z omejitvami vpisa.

Tudi o popravi krivic
Poslanci so podprli tudi spremembe zakona o popravi krivic. Z njimi naj bi podaljšali rok za vlaganje zahtev za priznanje statusa nekdanjega političnega zapornika oz. svojca povojne žrtve.

Družbeni pravobranilec preteklost
DZ je podprl tudi predlog zakona, ki odpravlja funkcijo družbenega pravobranilca. Po mnenju pravosodnega ministrstva se je njegov obseg dela bistveno zmanjšal, zato ni več potrebe za samostojen obstoj.

Za gradnjo NUK-a, vendar proti poroštvu
Poslanci so razpravljali tudi o izgradnji nove univerzitetne knjižnice in se strinjali, da je ta nujna. Koalicijski poslanci sicer menijo, da predlog zakona o poroštvu za kredite NUK-a, ki ga je vložil SD, ni primerna podlaga za nadaljnjo obravnavo, zato so glasovali proti njemu.

Brez spremembe praznikov
Poslanci so zavrnili spremembe zakona o praznikih in dela prostih dneh, ki jih je predlagal SNS. Vadna koalicija predlogu nasprotuje, saj želi pripraviti celovit zakon. V skladu s predlogom bi dobili nov praznik, s katerim bi se spomnili priključitve Primorske, in prestavili praznovanje dneva samostojnosti s 26. na 23. december, ko je bil izpeljan plebiscit za samostojno Slovenijo.

Izredna seja v petek
Izredna seja DZ-ja, na kateri bodo poslanci odločali o postopku obravnave sprememb t. i. vojnih zakonov, bo v petek. Predsednik DZ-ja France Cukjati je po seji kolegija odločil, da bo seja v petek ob 10. uri, tako da se bodo parlamentarne stranke v četrtek še lahko posvetovale o zakonih.

Kolegij predsednika DZ-ja je sicer prejšnji teden odločil, da se bosta noveli zakonov obravnavali po hitrem postopku, čemur je opozicija ostro nasprotovala.

Na zahtevo LDS-a bodo na seji obravnavali tudi stališča do luksemburških predlogov o novi finančni perspektivi. Poslanec LDS-a Milan M. Cvikl meni, da je vlada z neobveščanjem parlamenta o evropskih zadevah kršila zakon.