Drugi sklep SDS-a pa se glasi, da naj komisija dodatno preveri pridobivanje podatkov s pomočjo mednarodnega sistema zvez. Foto: RTV SLO
Drugi sklep SDS-a pa se glasi, da naj komisija dodatno preveri pridobivanje podatkov s pomočjo mednarodnega sistema zvez. Foto: RTV SLO
Mali trg
Še vedno ostaja nepojasnjeno, kaj je vladni uslužbenec Lavrih iskal in morebiti odnesel s tajne lokacije na Malem trgu, ki jo je poznal le ozek krog Sovinih uslužbencev. Foto: RTV SLO
DZ: Sova prikrivala podatke

V tem letu namreč komisija po navedbah SDS-a ni dobila dovolj informacij od Sove, da bi lahko obveščala državne organe o svojem delu. To naj bi komisijo za nadzor tajnih služb napeljalo k temu, da je v poročilu za leto 2006 zapisala, da v Sovi ni bilo nobenih nepravilnosti. Nasprotno pa je ugotovila vladna delovna skupina.

Anderlič opozoril na problem trgovine z orožjem
Anton Anderlič, LDS, je že komentiral, da gre za sklepe, ki jih je trdo jedro koalicije sprejelo, da bi na ta način preusmerilo pozornost javnosti. Opozoril je predvsem na to, da komisija še zmeraj ni pridobila dokumentacije o domnevni trgovini z orožjem.

Poslanec Miro Petek, SDS, pa je dejal, da so sklepi "jasni in korektni", s trgovino orožja pa se je že ukvarjala preiskovalna komisija.

Gantar: Sklep sprejet le s 34 glasovi
Tako Dušan Kumer, SD, kot Pavel Gantar, Zares, sicer predsednik komisije za nadzor varnostno-obveščevalnih služb, sta povedala, da sta glasovala proti sklepu, saj naj bi šlo za diskvalifikacijo Sove in njenega nekdanjega direktorja Iztoka Podbregarja. Gantar je še povedal, da je bil sklep o prikrivanju informacij sprejet z borimi 34 glasovi, saj niti celotna koalicija ni glasovala zanj.

Poročilo brez Lavrihovega obiska?
Po neuradnih informacijah naj koalicija v poročilo za leto 2006 ne bi želela vključiti letošnjih dognanj parlamentarne komisije, ki obravnava sporni obisk vladnega uslužbenca Aleksandra Lavriha decembra 2006 v nekdanji varni hiši Sove oziroma v t. i. konspirativki na Malem trgu v Ljubljani, s čimer je tajna lokacija zaradi razkritja postala neuporabna. Še vedno ostaja nepojasnjejo, kaj je vladni uslužbenec Lavrih iskal in morebiti odnesel s tajne lokacije na Malem trgu, ki jo je poznal le ozek krog Sovinih uslužbencev.

Drugi sklep: Komisija naj dodatno preveri mednarodne sisteme zvez
Drugi sklep SDS-a pa se glasi, da naj komisija dodatno preveri pridobivanje podatkov s pomočjo mednarodnega sistema zvez. Prav s pomočjo mednarodnega sistema zvez je namreč Sova leta 2004 ujela pogovore med Janšo in Sanaderjem. Zaradi koalicijske večine bosta sklepa, ki ju predlaga SDS, najverjetneje sprejeta.

Izjemno strogi varnostni ukrepi
Ker je bila seja zaprta za javnost, so bili izpraznjeni tudi novinarski prostori v državnem zboru, ki so namenjeni dnevnemu poročanju o dejavnostih v parlamentu. Prvič se je zgodilo, da so prostore tudi zaklenili. Doslej je namreč veljalo, da so v novinarskih prostorih le izklopili tonski in videosignal. Novinarji o ukrepu niso bili prej obveščeni, presenečenje pa so izrazili tudi v službi DZ-ja za odnose z javnostmi. Po posredovanju službe so sobo spet odprli.

DZ: Sova prikrivala podatke