"Okrepitev tiskovne agencije kot osrednje infrastrukture medijskega sistema, tako da ustavi prekinitev financiranja in napade na vodstvo, bi morala biti v največjem interesu slovenske vlade," so zapisali v združenju EANA. Foto: BoBo

V Evropskem združenju tiskovnih agencij (EANA) so sredi maja v odprtem pismu izrazili prepričanje, da je neodvisnost Slovenske tiskovne agencije (STA) na udaru zaradi zadrževanja sredstev za opravljanje javne službe in osebnih napadov na vodstvo. Izrazili so zaskrbljenost ob zapisu premierja Janeza Janše na Twitterju, v katerem je direktorja STA-ja Bojana Veselinoviča obtožil, da je sodelavec pri umoru novinarja.

Sorodna novica "Četrtina spletne novičarske produkcije v Sloveniji temelji na STA"

Vladni urad za komuniciranje (Ukom) je v odgovoru na pismo nekaj dni pozneje ponovil očitke na račun direktorja STA-ja in dodal, da je položaj, v katerega je direktor privedel agencijo, "nesprejemljiv". V združenju EANA ta odgovor označili kot razočaranje z vidika argumentacije. "Sodeč po odgovoru, ki smo ga prejeli, predstavniki Ukoma niso razumeli bistva," so zapisali v pismu, ki je namenjeno Janši in tudi objavljeno tudi na njihovi spletni strani.

"EANA poudarja pomen STA-ja kot nacionalne tiskovne agencije in njeno neodvisnost kot prvo in najpomembnejšo kvaliteto. Okrepitev tiskovne agencije kot osrednje infrastrukture medijskega sistema, tako da ustavi prekinitev financiranja in napade na vodstvo, bi morala biti v največjem interesu slovenske vlade," so zapisali. Če obstajajo pravna vprašanja, pa naj se z njimi ukvarjajo pristojne institucije, kot je denimo nadzorni svet STA-ja, dodajajo.

Sorodna novica Komisija DZ-ja poziva vlado, naj financiranje STA-ja uredi v treh dneh

Zapisali so še, da so po njihovem neodvisne tiskovne agencije, kot je STA, z objavljanjem in prenašanjem preverjenih in nepristranskih novic del demokratičnega sistema držav. Še vedno so optimistični glede rešitve, ki ne bi posegla v financiranje in vodstvo ter s tem neodvisnost STA-ja, so dodali.

STA, ki danes praznuje 30. obletnico ustanovitve, že 154 dni ne prejema plačila za javno službo s strani vlade. Tudi komisija DZ-ja za nadzor javnih financ je sprejela sklep, da poziva vlado, da v treh dneh zagotovi financiranje izvajanja javne službe Slovenske tiskovne agencije na podlagi letnega poslovnega načrta STA-ja, kot je opredeljeno v sedmem protikoronskem zakonu.