Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec meni, da bo Pahor po referendumu opravil rekonstrukcijo vlade. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec meni, da bo Pahor po referendumu opravil rekonstrukcijo vlade. Foto: MMC RTV SLO
Desus znova poudaril nasprotovanje pokojninski reformi

Stranka DeSUS je na novinarski konferenci predstavila stališča do pokojninske reforme.

"Pokojninska reforma nas ne bo potegnila iz krize"
Predsednik stranke Karl Erjavec je poudaril, da se zavedajo, da je reforma potrebna, vendar, kot pravi, ne takšna, kot jo predlaga vlada. Prepričan je namreč, da je nepravična in da nas podaljševanje delovne dobe ob tem, da imamo 115 tisoč brezposelnih, ne bo potegnila iz gospodarske in finančne krize.

Kot glavni razlog, zakaj stranka nasprotuje reformi, je navedel sprejetje intervencijskega zakona, s katerim je vlada zamrznila pokojnine, "kar pomeni, da nam reforma in tam določena formula za usklajevanje pokojnin 60:40 nič ne pomaga, saj ne bo uveljavljena".

Erjavec: Referendum bo ura resnice
"Koalicija ni imela posluha za naše pripombe oz. so mislili, da bodo lahko izpeljali zakonodajno proceduro brez stranke DeSUS. To so tudi uspeli s pomočjo ene od opozicijskih strank. Vendar referendum sam bo pa pač ura resnice," je povedal.

Opozarja, da je bila reforma pripravljena zelo na hitro in da ni bila dovolj natančno predstavljena ljudem. Eden izmed razlogov, zakaj ne bo sprejeta, je, kot pravi, tudi ta, da ljudje vidijo, da vlada vse stavi na reformo, "kot da bo zato jutri Slovenija že izšla iz krize", namesto da bi pripravila celoten sveženj reform.

Poudaril je, da sta se poslanska skupina DeSUS-a in vodstvo stranke na sestanku dogovorila, kako bodo ravnali do konca mandata. Poudaril je, da bo stranka po izstopu iz koalicije delovala v opoziciji, kar pa po njegovih besedah ne pomeni, da so v naročju Janeza Janše, saj bodo še naprej poskušali delovati konstruktivno in uresničevati svoj program, kar jim naj v koaliciji ne bi bilo omogočeno.

Erjavec pričakuje Svetlikov odstop, "če mu pade že tretja zadeva"
Pojasnil je, da v primeru odstopa ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča in referendumskega padca pokojninske reforme predčasnim volitvam ne bodo nasprotovali, če jih bo zahtevala večina strank. Prepričan je, da bi se v tem primeru morale stranke srečati pri predsedniku republike Danilu Türku, ki naj bi imel potrebno avtoriteto za vodenje tovrstne razprave. "Če pa dogovora o tem ne bo, v predčasne volitve ne bomo silili," je dodal.

V vsakem primeru bo po njegovem mnenju predsednik vlade Borut Pahor ob morebitnem neuspehu na referenumu želel opraviti večjo rekonstrukcijo vlade. Pričakuje tudi odstop ministra za delo Ivana Svetlika, saj bi mu s padcem pokojninske reforme in zakona o preprečevanju dela na črno "padla že tretja zadeva".

"Predlog o šestih ministrstvih pretiran"
Napovedal je še, da bo kongres stranke 21. oktobra na Bledu. Na njem naj bi sprejeli nekatera programska izhodišča, ki odgovarjajo na vprašanja, ki se pojavljajo v družbi. Med njimi je tudi vprašanje, kako poceniti delovanje države. Erjavcu se pri tem zdi predlog predsednice LDS-a Katarine Kresal o zmanjšanju števila ministrstev na šest pretiran, čeprav se strinja, da je treba na tem področju ukrepati.

Desus znova poudaril nasprotovanje pokojninski reformi