Skupina tožilcev Erjavcu in Gutmanu očita kaznivo dejanja nevestnega dela v službi. Foto: MMC RTV SLO
Skupina tožilcev Erjavcu in Gutmanu očita kaznivo dejanja nevestnega dela v službi. Foto: MMC RTV SLO

Obravnava bo 22. novembra.

Erjavec, predsednik DeSUS-a, je zadovoljen, da se bo sprožil postopek, upa pa, da bo obravnava pripeljana do konca, saj bi rad dokazal svojo nedolžnost. Obdolžen je nevestnega dela v službi, pred tem pa so obstajali tudi namigi, da naj bi bil vpleten tudi v korupcijo.

"Iz vsega tega je zdaj ostalo nevestno delo v službi," pravi. Po njegovih besedah ga obtožujejo, da je naredil za 15 milijonov evrov škode, ker je v pogodbi zajetih tudi 25 Patriinih oklepnikov, ki nimajo vojaške nadgradnje. "Dokazal bom, da nisem povzročil nobene škode," je zatrdil.

Branil se bo sam
Prepričan je namreč, da gre za političen proces, saj se mu zdi nenavadno, da se je zadeva sprožila dva dni pred zastaranjem in ko so že vsi govorili, da ga je "treba odstraniti iz vlade". Prav tako je pri obtožnem predlogu po njegovih besedah zanimivo, zakaj je to sploh prišlo nenadzorovano v javnost.

22. novembra se torej začenja sodni postopek, napovedana pa je tajna obravnava, a Erjavec namerava predlagati javno, razen v delih, ki so morebiti vezani na zaupne podatke. Zaenkrat še ne bo najel odvetnika, dodaja, saj bo svojo nedolžnost dokazal sam.

Erjavec: Pravilnika ni bilo
Kaj mu sicer tožilstvo sploh očita? Erjavec naj ne bi spoštoval pravilnika, ki določa metodologijo za izvajanje orožarskih nakupov. A to ne drži, pravi Erjavec, saj takšnega pravilnika ministrstvo ni imelo, ker ni bil objavljen v uradnem listu.

"Šlo je samo za neko delovno verzijo in tak pravilnik ne more biti zavezujoč," je pojasnil. Ne glede na to, da pravilnik ni bil veljaven, pa meni, da so vseeno pred nakupom ta pravilnik smiselno spoštovali.

Od vložitve predloga skoraj leto dni
Skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala je v zvezi s podpisano pogodbo za nakup finskih osemkolesnikov za Slovensko vojsko obtožni predlog zoper nekdanjega obrambnega ministra in nekdanjega načelnika Generalštaba SV-ja vložila decembra lani.