Franc Žnidaršič je dejal, da se odločitvi ne namerava podrediti. Foto: MMC RTV SLO/A. K. Kovač
Franc Žnidaršič je dejal, da se odločitvi ne namerava podrediti. Foto: MMC RTV SLO/A. K. Kovač
Karl Erjavec
Erjavec meni, da današnja odločitev poslancev pomeni tudi umiritev napetosti med vodjo poslanske skupine in stranko. Foto: MMC RTV SLO
DeSUS: Zamenjava Žnidaršiča

Obvestilo o odločitvi je na predsednika državnega zbora Pavla Gantarja naslovilo pet poslancev stranke upokojencev, in sicer Joško Godec, Anton Urh, Franc Jurša, Vasja Klavora in Matjaž Zanoškar. Žnidaršič pa je medtem napovedal, da se taki odločitvi ne namerava podrediti. A Gantar meni, da gre za avtonomno odločitev poslanske skupine, ki lahko sama izbere svojega vodjo, zato jo bo upošteval. O tem bo obvestil člane kolegija ter mandatno-volilno komisijo, ki se bo z zamenjavo le seznanila.

Godec, ki naj bi zamenjal Žnidaršiča, je dejal, da se omenjeni poslanci ne strinjajo z načinom vodenja poslanske skupine, z Žnidaršičevo zamenjavo pa naj bi prispevali k izboljšanju odnosov med stranko in poslansko skupino.

Navedbe, da naj bi Žnidaršiča pet poslancev želelo zamenjati, smo dopoldne poskušali preveriti tudi pri samih poslancih DeSUS-a, zato smo poklicali Franca Juršo in Matjaža Zanoškarja, a sta nam oba dejala, da o tem ne vesta nič.

"Ne nameravam se podrediti"
Franc Žnidaršič pravi, da o tej odločitvi še ni bil obveščen. Pojasnil je, da je imelo pet poslancev s predsednikom stranke Karlom Erjavcem skrite sestanke, na katere z Vilijem Rezmanom nista bila povabljena. Ob tem je poudaril, da je zadeva zanj na preveč trhlih nogah in da se temu ne namerava podrediti.

Žnidaršič meni, da mora Gantar zedaj presoditi, ali je odločitev legitimna in v skladu s poslovnikom, saj so poslanci odločali brez njegove navzočnosti. Sam za zdaj o prestopu v drugo poslansko skupino ne razmišlja, o tem bo začel, ko bo zamenjava tudi uradno potrjena. Gantarjev odgovor čaka tudi Rezman, saj se mu zdi poteza petih DeSUS-ovih poslancev v nasprotju s poslovnikom. "To je tipičen primer zarotniškega delovanja," je komentiral in dodal, da je Erjavec že pred časom nakazal, da želi imeti svojo "poslansko četico". "Sedaj jo ima in bo z njo počel, kar želi početi," meni. Rezman je še povedal, da zanj nihče drug kot Žnidaršič ne bo vodja poslanske skupine.

Erjavec napovedoval odstop
Predsednik stranke Karl Erjavec je že v sredo napovedal, da bo odstopil, če Žnidaršič ne bo odšel kot vodja poslanske skupine, 28. oktobra pa je stranka sprejela sklep, da se poslancu Viliju Rezmanu odreka gostoljubje.

Sklep o negostoljubju je svetu stranke sicer predlagal predsednik stranke Karl Erjavec, potem ko je po njegovih besedah zaradi izjav Rezmana prišlo do velikega razburjenja na terenu. Rezman je namreč javno izrazil nezadovoljstvo nad postopkom izbire Henrika Gjerkeša kot kandidata za ministra za lokalno samoupravo, s stališči poslanca pa je soglašal tudi vodja poslanske skupine Žnidaršič.

"Žnidaršič ni razumel, da je poslanska skupina del stranke"
Sicer pa po besedah Erjavca dosedanji vodja poslanske skupine DeSUS ni razumel, da je poslanska skupina del stranke in da v državnem zboru izvaja politiko, ki jo sprejme stranka. Kot je dejal, pa si tudi sam ni predstavljal, kako bi nadaljeval z delom kot predsednik stranke, če bi bil vodja PS Žnidaršič.

Ta po besedah Erjavca že ves čas zatrjuje, da predsednik vodi stranko nedemokratično, trdil je, da je bil nedemokratično izpeljan tudi kongres stranke, zaradi česar naj bi bili sklepi, ki jih je sprejel, v nasprotju s statutom stranke.

Erjavec meni, da današnja odločitev poslancev pomeni tudi umiritev napetosti med vodjo poslanske skupine in stranko. Prepričan je namreč, da bo Godec poslansko skupino vodil v smislu uresničevanja politike DeSUS. Upa tudi, da se bo stranka zdaj prenehala ukvarjati z notranjimi težavami in se bo posvetila uresničevanju programa, torej zlasti zaščiti interesov upokojencev, starejših in invalidov.

DeSUS: Zamenjava Žnidaršiča