Kladošek je ponudil odstop prejšnji teden. Foto: RTV SLO
Kladošek je ponudil odstop prejšnji teden. Foto: RTV SLO
Mateja Tamara Fajs
Fajsova se seli na mesto namestnice direktorja službe vlade za zakonodajo. Foto: RTV SLO

Kladošek je odstop ponudil pretekli teden zaradi objektivne odgovornosti v primeru inšpekcijskih nadzorov v diskoteki Lipa. Za vršilko dolžnosti so imenovali Andrejko Grlič. Pestro kadrovsko dogajanje je zaznamovala tudi razrešitev generalne sekretarke vlade Mateje Tamare Fajs. Nadomestili so jo z Božom Predaličem, njenim namestnikom.

Fajsova se je že na začetku mandata nove vlade s predsednikom vlade dogovorila, da bo to funkcijo opravljala le določeno obdobje. Zdaj se seli na mesto namestnice direktorja službe vlade za zakonodajo.

Sprejeli so uredbo, ki določa oddajanja vloge za kmetijske subvencije, potrdili popravek zakona o plačilnem prometu, ki ga je zavrnilo ustavno sodišče, in se seznanili z vpisom v visokem šolstvu za leto 2006/2007.

Med uspešno izpeljanimi projekti Fajsove je tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak poudaril tudi prodajo starega vladnega letala.

V omenjenem šolskem letu bo na voljo 25.000 vpisnih mest. O slednjem so ugotovili, da naj bi šle smernice vpisa proti takšnemu razmerju med poklici, kot velja v najbolj razvitih delih Evrope.

Za subvencije 31 milijard tolarjev
Vlogo za kmetijsko subvencijo bo letos mogoče oddati od 1. marca do 15. maja, vendar le na podlagi urejenih Gerkov, torej grafične enote rabe zemljišča. Svetovanje, izobraževanje in elektronski vnos je za vlagatelja brezplačno, za operativno izvajanje in izpolnjevanje vloge pa kmet plača 3.000 SIT za uro. Za različne kmetijske subvencije je v letošnjem proračunu namenjenih 31 milijard tolarjev.

Ukinjen zavod za šport
Ministri so sprejeli sklep o ukinitvi Zavoda za šport Slovenije. Ta bo deloval do 31. marca, nato pa se bo izvršil prenos dejavnosti na ministrstvo za šolstvo in šport. Kot razlog so navedli bolj učinkovito, gospodarno in pravnoformalno jasno delo v okviru ministrstva.