Fakin je za izvolitev potreboval navadno večino poslanskih glasov. Foto: RTV SLO
Fakin je za izvolitev potreboval navadno večino poslanskih glasov. Foto: RTV SLO
France Cukjati
Nadzor nad javnimi uslužbenci
Pogajanja za pozicije v DZ-ju
Fakin dobil podporo

Zanj so naposled glasovali v SLS-u, SNS-u in SD-ju, v drugih poslanskih skupinah pa so se poslanci in poslanke odločali po svoji vesti. O podpori je najdlje kolebal največji SDS, tako da je potrditev vsaj delno visela v zraku, a je bil tudi Fakin sam pred glasovanjem prepričan v izvolitev. Fakin se je pred glasovanjem sicer neformalno sešel tudi s predsednikom SDS-a, premierjem Janezom Janšo.

Fakina sta potrdili tudi skupščina ZZZS-ja in parlamentarna mandatno-volilna komisija. Kandidaturi pa nasprotujejo zdravniške organizacije, ki Fakinu očitajo pretirano zaračunavanje zdravila eritropoetin in afero nepregledanih brisov v času vodenja celjske bolnišnice.

Njegovo kandidaturo je pod vodstvom Milana M. Cvikla obravnavala tudi komisija za nadzor proračuna in drugih javnih financ, kljub nasprotovanju koalicije, češ da komisija ni pristojna za kadrovske zadeve.

Potrjena novela o javnih uslužbencih
Poslanci so končali s tretjo obravnavo zakona o prostorskem načrtovanju, ki uvaja nov sistem prostorskih aktov in naj bi skrajšal in racionaliziral nekatere postopke. O njem bodo glasovali v petek. So pa potrdili novelo zakona o javnih uslužbencih, ki predvideva, da bi morebitne zlorabe pravice do povračila stroškov za prevoz na delo in pravice do bolniških nadomestil nadzorovali zasebni detektivi. Dopolnila opozicije, ki je temu nasprotovala, niso bila sprejeta.

Dogovor o novih funkcijah na naslednji seji
Jasno pa je že, da dogovora o novi razdelitvi funkcij in članstva v telesih DZ-ja po prestopih iz LDS-a na tej seji še ne bo. Cukjati pričakuje dogovor le opozicije, SD pa zahteva dogovor med vsemi poslanskimi skupinami. O novi razdelitvi funkcij, vključno s podpredsednikom, naj bi DZ tako odločal na izredni seji ali pa na aprilski redni seji.

Predsednik DZ-ja France Cukjati pravi, da novega sestanka vseh poslanskih skupin nima smisla sklicati, dokler se SD, LDS in nepovezani med sabo ne uskladijo. Če se ne bodo mogli uskladiti, pa je pripravljen pripraviti svoj predlog, ki se mu zdi najbolj objektiven glede na ključ, po katerem so zdaj reševali ta vprašanja.

Nov član programskega sveta
Tudi RTV Slovenija pa je dobil svojih pet minut na četrtkovem zasedanju. Poslanci so namreč s 50 glasovi za člana programskega sveta potrdili Borisa Vezjaka, sicer profesorja na mariborski pedagoški fakulteti.

Nadzor nad javnimi uslužbenci
Pogajanja za pozicije v DZ-ju
Fakin dobil podporo