Predsednik Borut Pahor je odlikovanje predal Francu Koširju. Foto: BoBo
Predsednik Borut Pahor je odlikovanje predal Francu Koširju. Foto: BoBo

V 60 letih je več kot pet milijonov vsaj enkrat darovalo kri oz. imelo krvodajalsko izkaznico, so v uradu predsednika republike zapisali v obrazložitvi odlikovanja in dodali: "Ta veličastna številka je dokaz za predanost krvodajalcev in njihovo odločno skrb za sočloveka. Hkrati govori tudi o požrtvovalnem uresničevanju poslanstva Rdečega križa Slovenije in organizacijski sposobnosti njegovih strokovnih sodelavcev, dosedanjih vodstev, vseh 56 območnih organizacij in številnih drugih, ki so vpeti v delo te humanitarne organizacije."

Zaradi dobro zastavljenega dela Rdečega križa Slovenije je danes pet odstotkov državljanov Slovenije krvodajalcev. Sodelavci Rdečega križa v enem letu organizirajo okoli 1170 krvodajalskih akcij, od tega približno 370 terenskih.

"Veliko radodarnih, humanih, solidarnih ljudi"
Medaljo za zasluge je na slovesnosti prevzel predsednik Rdečega križa Slovenije Franc Košir, ki je nato podelil še posebna priznanja ob 60-letnici prostovoljnega krvodajalstva. Po podelitvi je Košir povedal, da medalja njemu in vsem sodelavcem Rdečega križa veliko pomeni. "To je le 60. obletnica in trudimo se, da bi bili samozadostni s krvjo," je dejal in dodal, da darovana kri omogoča reševanje življenj pri nesrečah in boleznih. "Veliko imamo radodarnih, humanih, solidarnih ljudi, ki dajejo kri, in ki pomagajo, da vse zadeve gladko tečejo," je pojasnil.

Število krvodajalcev po njegovih besedah v zadnjih letih narašča, tako je pred dvema letoma njihovo število naraslo na 115.000. Pojasnil je, da so velik napredek dosegli tudi pri mladih, ki jih o krvodajalstvu ozaveščajo v srednji šoli in pozneje. Med krvodajalci je tako tudi veliko mladih, kar po Koširjevih besedah predstavlja prihodnost.

Kri ne sme postati tržno blago
Košir je povedal še, da je krvodajalcev v Sloveniji dovolj ter da se do zdaj še ni zgodilo, da bi krvi zmanjkalo. Ob tem pa je izrazil strah, da bi kri postala tržno blago. "Kakor hitro bo postala tržno blago, bomo imeli težave," je pojasnil in dodal, da potem ne bomo več govorili o varni krvi. "Kajti ko je enkrat kri kot takšna predmet prodaje, nakupa, uvoza, izvoza, tranzita, se s takšnim blagom dogajajo različne stvari," je dejal. Košir zato upa, da bo država še naprej zagotavljala toliko sredstev, da bodo dejavnost lahko izvajali nemoteno.