Na Celovški bodo preplastili del cestišča. Foto: MMC RTV SLO/Rok Kropej
Na Celovški bodo preplastili del cestišča. Foto: MMC RTV SLO/Rok Kropej
Zastoji
Najdaljši zastoji nastajajo v zgodnjih jutranjih urah in med 14h ter 17h popoldan. Foto: MMC RTV SLO/Rok Kropej
Redar
Mestni redarji bodo na kolesih bolj mobilni, napovedujejo na občini. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljana - gradbišče

En vozni pas Celovške ceste proti središču mesta je namreč od začetka tedna zaprt. Promet se zato zgosti predvsem med Staro cerkvijo in križiščem pred hotelom Lev in za ta kilometer vozniki lahko porabijo tudi do 15 minut. Kolone nastajajo ves dan, gneča pa je najhujša ob najbprometnejših jutranjih in zgodnjih popoldanskih urah.

Na spletni strani Mestne občine Ljubljana lahko preberemo, da bodo večja vzdrževalna dela na cesti potekala do 15. julija.

Dela tudi v središču mesta
Zmedo med vozniki in obiskovalci starega mestnega jedra pa je v ponedeljek povzročila tudi zapora Kopitarjeve ceste, predora pod Ljubljanskim gradom, Mesarskega trga, Ciril-Metodovega trga in Stritarjeve ulice. Delavci bodo na tem območju vse do konca avgusta obnavljali komunalno infrastrukturo in predor, zgradili pa bodo tudi most čez Ljubljanico.

V naslednjih dveh mesecih bo torej treba uporabljati obvoz po Karlovški, Roški, Poljanski, Rozmanovi, Komenskega, Tavčarjevi, Slovenski in Zoisovi cesti.

Po središču se bodo vozili redarji na kolesih
Občina pa v strogem središču mesta uvaja eno posebnost - v ponedeljek bodo prvič v zgodovini redarstva začeli svoje naloge opravljati redarji na kolesih. Njihova prioritena naloga bo nadzorovanje ožjega mestnega središča in površin za pešce.

Trenutno so predvideni štirje redarji, kasneje pa bodo glede na potrebe mesta njihovo število še povečali. "V prihodnje bomo na podlagi podpisanega protokola med MOL in policijo uvedli še skupno patruljo redar in policist na kolesu," so napovedali na MOL-u.

Štiri treking kolesa z ustrezno dodatno opremo za mestne redarje je občina kupila jeseni 2008, za posamezno kolo pa je odštela 1020 evrov.

Ljubljana - gradbišče