Pavel Gantar v postopku na MZZ-ju vidi več nepravilnosti. Foto: RTV SLO
Pavel Gantar v postopku na MZZ-ju vidi več nepravilnosti. Foto: RTV SLO
Borut Pahor
Borut Pahor si želi, da preiskava MZZ-ja ne bi okrnila ugleda nikomur. Foto: MMC RTV SLO
Novosti na zunanjem ministrstvu



Kot je dejal Pavel Gantar (Zares), je bil nezakonit že postopek, s katerim so na MZZ-ju pridobili podatke o telefonskih klicih Marjana Šetinca, saj za to niso imeli odredbe sodišča. Prav tako naj bi bil sporen način, kako so zapečatili in odnesli Šetinčev računalnik, saj naj bi bila za to pooblaščena le policija. Še več, dokument, ki ga je objavil Dnevnik, niti ni bil označen z oznako zaupno, opozarja Gantar.

Pahor: Dogajanje škodi ugledu države

Na dogajanje se je odzval tudi predsednik SD-ja Borut Pahor, ki ugotavlja, da je dogajanje na MZZ-ju skrb vzbujajoče, saj ne krepi ugleda države ne doma ne v tujini. Napaka je bila že to, da je zapis pogovorov med visokimi uradniki prišel v medije, meni Pahor. O nadaljnji preiskavi pa meni, da poteka tako, da škoduje ugledu tako posameznikov kot ministrstva.

V zvezi z delovanjem zunanjega ministra Rupla je Pahor dejal, da podpira njegove besede o neverodostojnosti Hrvaške, ki krši sporazum o neuveljavitvi ERC-ja iz leta 2004, ne pa tudi izjave o hrvaški prekinitvi odnosov s Slovenijo, saj naj bi Hrvaška tako dobila priložnost, da "je v tujini naredila rompompom in preusmerila pozornost s svojega dejanja".

Peče in nepovezani poslanci vztrajajo pri Ruplovem odstopu
Jožef Školč, LDS, je zaplet komentiral z besedami, da je skrajno nenavadno, da niti Šetinc sam ne ve, česa je sploh obtožen. Še ostrejši je bil Sašo Peče, ki meni, da vladi kljub predsedovanju EU-ju ne bi smeli pogledati skozi prste. Predsednik vlade bi moral po prepričanju nepovezanih poslancev Rupla zamenjati, je dejal.

Na preiskavo proti Šetincu se je odzvala tudi Liberalna akademija, katere član je tudi sam Šetinc, in obsodila "brutalni način, na katerega se je preiskava začela".

Rupel: Preiskava v interesu javnosti
Minister Rupel se je na očitke že odzval. Kot je dejal, ne gre za nobeno afero, ampak za normalno preiskavo. Prišlo je do odtujitve dokumenta, ki je last ministrstva, in preiskovalci se trudijo, da bi zadevi prišli do dna, kar je v interesu celotne javnosti, je še dejal Rupel.

Novosti na zunanjem ministrstvu