Zoper glavnega inšpektorja je bilo več prijav suma korupcije. Foto:
Zoper glavnega inšpektorja je bilo več prijav suma korupcije. Foto:

Moje načelo je ... malo bom karikiral, Stalinovo načelo, 'zaupanje je dobro, nadzor je pa še boljši' ... ampak je treba zaupati ljudem na teh mestih, če pa zaupanja ne upravičijo, pa morajo za to tudi odgovorjati.

Ivan Svetlik o svojem nadzoru nad delom glavnega inšpektorja za delo Boruta Brezovarja
Ivan Svetlik
Minister Svetlik je prepričan, da Brezovar ni več dovolj kredibilen za opravljanje dela glavnega inšpektorja za delo. Foto: MMC RTV SLO
Brezovar je moral oditi

Začeli smo postopek za razrešitev Brezovarja. Takšno odločitev sem sprejel, ker menim, da je zlasti pri predavanjih šlo za konflikt interesov, trdi minister za delo Ivan Svetlik.

Minister za delo Ivan Svetlik in glavni inšpektor za delo Borut Brezovar sta se dogovorila, da se Brezovar umakne s položaja. Vlada bo o njegovi razrešitvi po pričakovanju ministrstva odločala že jutri, do imenovanja novega inšpektorja za delo pa bo Svetlik za vršilca dolžnosti predlagal Borisa Ružiča.

Svetlik: Z Brezovarjem na tem položaju ne smemo več tvegati
"Takšno odločitev sem sprejel, ker menim, da je zlasti pri Brezovarjevih predavanjih šlo za konflikt interesov, in ker je potem, ko se je to vprašanje začelo širše problematizirati, prišlo do padanja ugleda in verodostojnosti inšpektorata za delo, in ker se zato zgublja zaupanje v delo te institucije in v delo samega glavnega inšpektorja," je dejal Svetlik.

Pojasnil je, da so pri odločitvi upoštevali poziv protikorupcijske komisije in mnenja ministrstva za javno upravo, ki določajo, da za drugega delodajalca, na področju, na katerem opravlja naloge inšpekcijskega nadzora, razen če gre za znanstveno ali pedagoško delo, ne sme inšpektor opravljati takega dela, kar pomeni, da inšpektor ne sme opravljati nalog na področju, ki sodijo v njegovo delovno pristojnost.

"Predavanja je treba striktno prepovedati"
Kot pravi, je zato, da se zaščiti inšpektorat kot institucija, treba narediti korak naprej in strogo prepovedati predavanja, zlasti ko gre za individualne subjekte, ki jih inšpektorat nadzira, "ti subjekti pa so v slovenskem prostoru praktično vsi".

Trdi, da bodo na ministrstvu izdali jasno navodilo za vse uslužbence, s katerim jim bodo prepovedali svetovanje in predavanje neposredno nadziranim organizacijam.

Brezovar bo ostal na inšpektoratu
"Nezakonito dejanje ni dokazano, so pa toliko močni indici, da ne smemo več tvegati z njim na tem položaju, in tudi sam ni več tako kredibilna oseba, da bi to delo lahko opravljal," je o Brezovarju še povedal Svetlik. Kljub temu ovadbe zoper njega ne bo vložil, kot pravi, pa jo lahko vloži protikorupcijska komisija, če meni, da so indici takšni, da jo opravičujejo.

Brezovar bo še naprej ostal zaposlen na inšpektoratu, vendar še ni znano, na katerem delovnem mestu. "Rešitev zanj še iščemo," pravi Svetlik, ki je na novinarski konferenci še dejal, da na ministrstvu pripravljajo tudi nov zakon o inšpekciji dela, ki naj bi bil v kratkem poslan v vladno obravnavo.

Svetlik vedel za predavanja. Bi moral odstopiti?
Minister je potrdil, da je vedel, da Brezovar o svojem delu še predava, vendar naj ne bi bil seznanjen s številom teh predavanj, času, kdaj jih je opravljal in katerim subjektom je predaval. Na vprašanje, ali bo zaradi objektivne odgovornosti odstopil tudi sam, je odgovoril, da če kdo interpretira, da mora minister stati za vsakim inšpektorjem in gledati, kje je vsak dan, "potem je to lahko njegova interpretacija. V smislu, da bi moral imeti vsak dan informacijo, kje je kakšen inšpektor in glavni inšpektor, te odgovornosti jaz nimam, moram pa skrbeti, da svoje delo opravlja v skladu s cilji, ki jih institucija ima."

"Če ne bi potegnil te poteze, potem bi mene lahko vprašal moj nadrejeni, torej predsednik vlade, ali opravljam svojo dolžnost ustrezno ali ne. Še zmeraj lahko predsednik vlade to tudi naredi," je dodal.
Nad Brezovarjem sumi korupcije
Ministrstvo za delo je postopek proti Brezovarju začelo na poziv komisije za preprečevanje korupcije, ki je zoper inšpektorja prejela več prijav suma korupcije. Brezovarju so na protikorupcijski komisiji med drugim očitali, da je sklenil svetovalno pogodbo s podjetjem, ki je predtem s soglasjem inšpektorata odpustilo nosečo delavko, neustrezno pa naj bi inšpektorat ravnal tudi pri obravnavi podjetja Vegrad.

Komisija za preprečevanje korupcije je v sporočilu za javnost zapisala, da pozdravlja odločitev ministra Svetlika glede razrešitve glavnega inšpektorja za delo, obenem pa izraža zadržek, saj - po javno predstavljenih informacijah - ministrstvo ne namerava izvesti nadzornih postopkov in ugotoviti dejanskega stanja glede očitkov o sistemskih nepravilnosti pri usmerjanju in vodenju inšpektorata za delo.
Komisija opozarja, da v primeru predavanj ne gre za pravno nedorečeno ali nejasno področje. Dejavnost, ki jo je opravljal glavni inšpektor, je po njihovem v nasprotju s predpisi, usmeritvami in kodeksi ravnanja. Brezovar namreč ni opravljal zakonsko dopustne znanstvene ali klasične pedagoške dejavnosti, niti ne gre zgolj za strokovne ali znanstvene prispevke na javnih konferencah in seminarjih. Glavni inšpektor je kot visoki državni uradnik pomembnega nadzornega organa dalj časa in v velikem obsegu odplačno in nejavno sodeloval z različnimi podjetji in njihovimi poslovodstvi, ki so pod nadzorom delovne inšpekcije.

Podatki komisije še kažejo, da ima Brezovar vsako leto sklenjenih več avtorskih pogodb za svetovanje in podobne storitve, in to čeprav so predstavniki ministrstva za delo že leta 2009 pojasnili, da zakon o javnih uslužbencih določa, da uradniki na položaju predstojnika organa v sestavi ne smejo opravljati pridobitne dejavnosti, tako tudi delovni inšpektor ne more izvajati pridobitne dejavnosti.

Brezovar glavni inšpektor za delo od leta 1993
Brezovar delo glavnega inšpektorja opravlja od leta 1993, septembra 2009 pa ga je vlada kot edinega kandidata, ki se je prijavil na javni natečaj, ponovno imenovala na ta položaj.

Moje načelo je ... malo bom karikiral, Stalinovo načelo, 'zaupanje je dobro, nadzor je pa še boljši' ... ampak je treba zaupati ljudem na teh mestih, če pa zaupanja ne upravičijo, pa morajo za to tudi odgovorjati.

Ivan Svetlik o svojem nadzoru nad delom glavnega inšpektorja za delo Boruta Brezovarja
Brezovar je moral oditi