Robert Golob v Bruslju. Foto: STA/Nebojša Tejić
Robert Golob v Bruslju. Foto: STA/Nebojša Tejić

Evropski pakt o migracijah in azilu, s katerim želi Evropska unija celovito urediti upravljanje migracij, se bo v skladu s spomladi sprejeto zakonodajno podlago začel uporabljati poleti 2026.

Sorodna novica Več voditeljev članic EU-ja se je zavzelo za vračanje prebežnikov

"Menim, da je to bistveno prepozno," je povedal slovenski premier Robert Golob. Ne glede na pakt je treba ukrepe, ki jih je mogoče, začeti izvajati takoj. Med njimi je predvsem delovanje na zunanjih mejah oziroma onkraj njih.
"Slovenija se zavzema za to, da z ukrepi, ki jih bomo izvajali v državah tranzita, v državah izvora, ne čakamo na migracijski pakt, ampak da jih začnemo takoj in da temu v prihodnje namenimo tudi več sredstev," je poudaril premier.

Pospešitev implementacije migracijskega pakta je med področji, ki se jim je treba posvečati, v ponedeljkovem pismu voditeljem navedla tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Sorodna novica V italijanski sprejemni center v Albaniji prispela prva skupina migrantov

Obenem je napovedala pripravo novega zakonodajnega predloga za ureditev vračanja prebežnikov, ki nimajo pravice do bivanja v EU-ju, v države izvora. Pri tem se je zavzela za preučitev ideje za vzpostavitev centrov za vračanje zunaj EU-ja. To je danes ob prihodu na zasedanje podprlo tudi več voditeljev držav članic.

Golob sicer pozdravlja iskanje novih poti, ne bodo pa tovrstni centri po njegovem mnenju rešili vseh vprašanj, povezanih z migracijami. "Mogoče bodo v enem delu pripomogli k temu, da bodo prihodnje migracijske politike uspešnejše," je povedal.

Sam se sicer zavzema za ukrepe, ki jih je Evropska komisija že uradno predstavila in bo vanje v prihodnje vlagala več sredstev. Upa, da bo med njimi tudi krepitev Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex), da bi ta lahko deloval čim bližje izvoru migracij.