Minister za visoko šolstvo v odstopu Gregor Golobič, je predstavil dejavnosti ministrstva v času svojega mandata. Zatrdil je, da je z opravljenim delom zadovoljen. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Minister za visoko šolstvo v odstopu Gregor Golobič, je predstavil dejavnosti ministrstva v času svojega mandata. Zatrdil je, da je z opravljenim delom zadovoljen. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Golobič zadnjič kot minister

Minister za visoko šolstvo v odstopu Gregor Golobič, je na novinarski konferenci predstavil dejavnosti ministrstva v svojem mandatu, spregovoril pa je tudi o nekaterih aktualnih temah.

"Politika nikoli ne sme urejati medijskega področja"
Dotaknil se je tudi "off the record" posnetka, ki je nastal na neformalnem srečanju med premierjem Borutom Pahorjem in novinarji. Glede namigovanj, da naj bi za objavo posnetka stala stranka Zares, je dejal le, da so v stranki pojasnila v povezavi s tem že podali in da je tovrstnih igric in špekulacij vajen. Meni pa, da je ob tem primeru znotraj novinarskih vrst začela potekati relevantna diskusija glede novinarskih standardov.

"Kot veste, sem politično nespametno kritičen do posameznih medijev in novinarjev. Nima smisla se slepiti, to je dejstvo. Ravnam kot ravnam, po svoji vesti. Vedno sem pa poudarjal, politika nikoli ne sme urejati medijskega in novinarskega področja. Če ne bodo novinarji sami nase prevzeli te naloge in se samoregulirali, ne bo nič iz vsega skupaj in bodo zaman prizadevanja nekaterih novinarjev in stroke, da se profesionalni standardi dvignejo in uveljavljajo dosledno," je izpostavil.

Glede same komunikacije med Pahorjem in novinarji pa je Golobič dejal, da je to stvar osebnega sloga in dodal, da nad tem ni mogel biti nihče presenečen.

Golobič v četrtek še zadnjič na seji vlade
Golobič se bo v četrtek še zadnjič udeležil seje vlade, z njegovim odstopom pa se bo nato v četrtek zvečer seznanil DZ. Pahor ima od seznanitve DZ-ja 10 dni časa, da predlaga novega kandidata ali da pooblasti katerega izmed ministrov za vodenje resorja, vendar za največ tri mesece. Do takrat bo Golobič še naprej opravljal tekoče posle ministra.

Svojega naslednika, pravi Golobič, ne bo predlagal, čeprav ima kandidata v mislih. "Stranka Zares je sprejela sklep o nesodelovanju v koaliciji, razen v nekih okoliščinah, ki bodo nastopile ali nenastopile v prihodnjih dobrih desetih dneh. Samo v kolikor bi se vzpostavile te okoliščine in bi se koalicija odločila skupaj nadaljevati in končati mandat, bi seveda to prišlo v poštev. Ta hip ne kaže tako," je povedal.

"Nedvomno je naš delež odgovornosti nesporen"
Glede možnosti, da Zares ostane v koaliciji, je povedal: "Dokler ne zapoje debela gospa, ni konca v operi. Skratka, čakamo to arijo in smo se pripravljeni v tem času zelo resno pogovarjati. Na naši strani je iskrena pripravljenost. Mi ne želimo valiti odgovornosti na nikogar, niti se izogibati prevzemanju odgovornosti za nazaj. Nedvomno je naš delež odgovornosti nesporen. Za naprej smo tudi pripravljeni sprejemati odgovornost, vendar ne v vsakih okoliščinah."

Verjame, da bo prihodnji teden namenjen razmisleku o tem v vseh koalicijskih strankah, želi pa si, da bi bil ta razmislek konstruktiven in da bi upošteval tisto, kar je najboljše za to, da se politika kot celota izogne agoniji in stanju, ki bi še zmanjšalo zaupanje ljudi v to, da politika služi čemu drugemu kot sama sebi.

Golobič zadnjič kot minister