V
V "levem trojčku" je tokrat prišlo do resnih nasprotij. Foto: MMC RTV SLO
Igor Lukšič
Igor Lukšič meni, da je ultimat Zaresa in LDS-a "ponesrečen poskus praznovanja dvajsete obletnice samostojnosti Slovenije." Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Predsednica LDS-a Katarina Kresal in predsednik Zaresa Gregor Golobič sta, kot poročajo različni mediji, po srednih sestankih vrhov svojih strank prvič jasno, ostro in nedvoumno zahtevala korenite spremembe sestave vlade, kar daje slutiti, da želita tudi zamenjavo predsednika vlade Boruta Pahorja. Le v tem primeru sta stranki pripravljeni še sodelovati pri vodenju države. Čeprav je bil do zdaj že kar nekajkrat govor o morebitnih odhodih iz koalicije, pa so bile tokrat stvari prvič postavljene tako ostro.

Lukšič: Ponesrečen način praznovanja dvajsete obletnice samostojnosti
Minister Lukšič je pred sejo vlade poudaril, da je vlada izgubljala kredibilnost zaradi tega, ker so vsi nasprotniki in politične sile delali na tem, da kredibilnost vladi zbijejo, kar jim je po njegovem mnenju uspelo. Meni, da se je potrebno obnašati v skladu z izidom volitev iz leta 2008. Štirinajst dnevni ultimat Zaresa, ki se bo iztekel 25. junija pa je ocenil kot "ponesrečen način praznovanja dvajsete obletnice samostojnosti Slovenije."

Po sredini seji sveta LDS-a in Zaresa pa je za spletni Večer dejal, da naj se vsaka stranka obnaša skladu z izidi državnozborskih volitev.

"Poseganje v suverenost drugih strank, koga si bodo izvolile za predsednika in predlagale za mandatarja, je ne samo nedemokratično, ampak tudi nespodobno. Krizo lahko povzročijo samo tisti, ki se ne zavedajo svoje politične moči, ki se ne zavedajo deleža svoje odgovornosti in ki so nagnjeni k ignoranci volilnega rezultata," je še povedal Lukšič.

"Minister, dokler ga bo narod hotel"
Samuel Žbogar
, minister za zunanje zadeve, je pred vladno sejo novinarjem pojasnil, da bo ostal minister "dokler ga bo narod hotel", glede ultimatov pa je povedal, da je "minister Gregorič pojasnil, da to ni ultimat, ampak predlog za razpravo." Pričakuje, da se bo Borut Pahor na to odzval in opredelil.

Žarnić in Marušič o svojem delu v vladi
Na vprašanje ali bo sodeloval v morebitni novi vladi je minister za okolje Roko Žarnić dejal: "Nič ne rečem, dobro delam kot, da bom večno, če bo pa jutri, bo pa jutri." Minister za zdravje Dorjan Marušič aktualnega dogajanja ni želel komentirati. Pojasnil je, da se je na Pahorjevo povabilo v vlado odzval kot strokovnjak, ki je s svojim znanjem želel pomagati in nadgraditi zdravstveni sistem. Sebe vidi zgolj kot tehničnega ministra, poudaril je tudi, da ni član nobene stranke.

Radičeva pričakuje normalno sejo vlade
Ministrica za gospodarstvo Darja Radić (Zares) je povedala, da pričakuje normalno sejo vlade, ne glede na stališča, ki sta jih do vlade zavzeli stranki LDS in Zares. Poudarila je, da je "precej pomembnih izzivov za Slovenijo in državo je potrebno čimprej spravit v tako situacijo, da bomo na odzive in izzive znali uspešno reagirat."

Radićeva je sejo vlade zapustila predčasno, ob odhodu pa je novinarjem povedala, da so se pogovarjali o pomembni točki - rebalansu proračuna, potrdila je tudi, da so se dotaknili predlogov Zaresa in LDS-a, vendar končne odločitve po njenih besedah niso sprejeli. Ministrica je še dodala, da mora verjetno SD o tem še razpravljati in da potrebujejo nekaj časa.

Minister Lukšič je po seji prav tako potrdil, da so se na vladi pogovarjali o konkretnih primerih. Je pa dodal, da se Zaresovega in LDS-ovega ulitimata niso dotaknili.

Erjavec: Morebitnega povabila v rekonstruirano vlado ne bi sprejeli
"Rekonstrukcije vlade ne more biti, če se hkrati ne izvede rekonstrukcija državnega zbora, zato so ta trenutek najboljša rešitev predčasne volitve," v odzivu na poziva LDS-a in Zaresa k rekonstrukciji vlade dejal predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Dodal je, da v DeSUS-u morebitnega povabila v rekonstruirano vlado ne bi sprejeli.

Brez hkratne rekonstrukcije državnega zbora novi predsednik vlade po mnenju Erjavca nima nobene možnosti, da bi delal bolje od sedanjega. "Vemo namreč, da ima trojček v tem trenutku v državnem zboru samo 42 glasov. Morda bi lahko pridobil še kakšen glas od nepovezanih poslancev, vendar je to še vedno premalo, da bi lahko rekonstruirana vlada močneje zagrizla v izzive, ki jo čakajo," meni Erjavec. Po njegovi oceni se bo tako kmalu pokazalo, da "kakšna večja rekonstrukcija vlade ni mogoča".

Je nov mandatar odgovor na referendumski poraz?
Golobič je sicer v Odmevih zatrdil, da ne želijo posegati v suverenost SD-ja in jim dajati lekcije, a hkrati dodal, da če vidne rekonstrukcije vlade ne bo, bodo njihove ministrice zapustile ekipo. Sam je sicer odstop že podal. "Nov mandatar bi bil priložnost, da bi vlada (...) pripeljala mandat do konca," je bil jasen.

"Ne moremo mimo tega, da nekaj nekje ne deluje več. Treba se je usesti skupaj in se dogovoriti, kako naprej," pravi Kresalova. Zatrjuje, da so v LDS-u pripravljeni sodelovati pri oblikovanju nove vlade, a da zase ne zahtevajo novih stolčkov.

Nadaljevanje s padcem zakonov na referendumih začete zgodbe, ki jo je Kresalova označila za "superklofuto", bo torej na današnji seji vlade. V vsakem primeru se mora nekaj spremeniti v prihodnjih 14 dneh, sicer bo koalicijo zapustil še Zares.