Po besedah Katarine Kresal bo LDS ciljal na vzpostavitev
Po besedah Katarine Kresal bo LDS ciljal na vzpostavitev "enostavne države". Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Dejstvo, ki je znano vsakemu povprečnemu človeku, ki ga vprašate na ulici, je, da enostavno ta vlada izgublja zaupanje in da gre pravzaprav ljudem resno na živce.

Katarina Kresal
Katarina Kresal
Kresalovo skrbi usoda levosredinske politične opcije v državi. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Po superreferendumu, ko smo dobili superklofuto, se ne moremo sprenevedati in zgolj iti v socialni dialog, temveč v korenite spremembe. Odgovornost za spremembe pa je na SD-ju.

Katarina Kresal
Kresal tvit
Sporočilo Katarine Kresal prek spletnega omrežja Twitter še med sejo sveta stranke. Foto: MMC RTV SLO
LDS bi še sodeloval v vladi

"Mi se danes nismo odločali, kako razrahljati koalicijo, temveč kako naprej. Ugotavljamo, da je potrebna poštena samorefleksija," je po seji sveta stranke, na kateri so se odločali o usodi stranke v koaliciji, dejala predsednica LDS-a Katarina Kresal.

"Od zadnjega referenduma smo dali na mizo vse možne argumente, da je pokojninska reforma dobra, ampak ljudje ne slišijo več naših argumentov. Ta nek odpor in živčnost ob delu vlade so preveliki, da bi lahko videli skozi meglo, ki se je nabrala," je pojasnila.

"Dejansko smo v politični krizi"
Od ponedeljka po padcu treh zakonov na referendumih so v stranki čakali na "neko resno vodilo" iz SD-ja, a po oceni Kresalove ni bilo pravega odziva in ugotovitve, da smo dejansko v politični krizi. Na to kaže tudi pet izgubljenih referendumov v pol leta, še dva napovedana ter le 15-odstotna podpora vladi, je nadaljevala.

O svoji prihodnosti v koaliciji je odločil tudi Zares.

Njena rešitev: LDS želi ostati v koaliciji, a pri tem je treba tudi levosredinsko opcijo postaviti na noge s temeljito rekonstrukcijo oz. novo vlado.

Pripravljeni so se odreči ministroma
Pri tem pa ne sme biti svet noben položaj, niti premierjev niti LDS-ov, je dodala. Tako ona kot pravosodni minister Aleš Zalar sta veliko naredila, a pod vprašanjem ni njuna integriteta, niti Pahorjeva, temveč integriteta celotne levosredinske opcije. V LDS-u bodo po besedah Kresalove zato podpirali vse odločitve v smeri nove vlade, na voljo bo tudi njun položaj.

Odgovornost za novega mandatarja je izključno na SD-ju - ne gre je valiti na najmanjšo stranko LDS, ne LDS ne Zares ga ne bosta predlagala, je pojasnila.

Kresalova ne želi postavljati rokov za to rekonstrukcijo, saj to ni "tekma na izčrpavanje", prav tako ne želi, da bi kolegi iz SD-ja to razumeli kot neprijazno gesto. Bodo pa po njenih besedah znali presoditi, kdaj je bilo kaj narejeno in kdaj ne. Želi si le, da levosredinska opcija "preživi in se razvija".

Možne tudi predčasne volitve
LDS si prvenstveno želi novo vlado v obstoječih strankarskih okvirih, a če bi na pogovorih s koalicijskimi partnerji ugotovili, da so predčasne volitve boljša možnost, bo LDS tej poti sledil, je dejala predsednica liberalnih demokratov.

"Projekt enostavne države ne pride čez noč"
Kresalova je že na volilnem kongresu LDS-a napovedala, da bo stranka stavila na projekt enostavne države, v okviru katerega bi število ministrstev zmanjšali na šest. Poudarila je, da to ni projekt, ki bi se lahko izvedel čez noč, temveč zahteva celoten mandat. Bi pa podprla morebitne ugotovitve v procesu formiranja nove vlade, da je kakšna vladna služba odveč ali da se kakšno ministrstvo združi z drugim.

Anderlič: SD se lahko uči iz LDS-ovih izkušenj
Novi predsednik sveta stranke Anton Anderlič je poudaril, da svet stranke absolutno in soglasno stoji za izjavami Kresalove. Od SD-ja pričakuje tenkočuten odnos, ki bi lahko temeljil tudi na izkušnji LDS-a - ta je bil v preteklosti v podobnem položaju, kot je danes SD, je pojasnil. Izpostavil je nujnost čimprejšnjega sestanka vodstev koalicijskih strank, saj je najslabše, če se pogajajo prek medijev. Sestanek s pripravljenim gradivom pričakuje v 14 dni.

Postreferendumski šok je bilo mogoče predvideti, je ocenil Anderlič, zato bi bilo mogoče tudi vnaprejšnja opozorila resneje jemati. Še več, če bi Pahor na pokojninsko reformo vezal zaupnico, bi referendum mogoče celo dobil. Sklenil je s pozivom k spremembi referendumske ureditve predvsem v smeri možnosti 30 poslancev, da glasovanje državljanov lahko zahtevajo sami.

Volitve vodstva sveta in izvršnega odbora
Na konstitutivni seji sveta stranke so tudi izvolili novo vodstveno ekipo. Predsednik sveta je Anton Anderlič, podpredsednica sveta Lidija Majnik, generalni sekretar pa Uroš Petohleb.

Potrdili so tudi osem članov izvršnega odbora: Dragica Bac, Mojca Drčar Murko, Mojca Novak, Zlatko Mir, Aleš Leko Gulič, Jožef Školč, Aleš Zalar ter Slavko Ziherl. Ekipo je predlagala Kresalova, izvršni odbor pa ima pravico ali potrditi ali zahtevati nov predlog.

Dejstvo, ki je znano vsakemu povprečnemu človeku, ki ga vprašate na ulici, je, da enostavno ta vlada izgublja zaupanje in da gre pravzaprav ljudem resno na živce.

Katarina Kresal

Po superreferendumu, ko smo dobili superklofuto, se ne moremo sprenevedati in zgolj iti v socialni dialog, temveč v korenite spremembe. Odgovornost za spremembe pa je na SD-ju.

Katarina Kresal
LDS bi še sodeloval v vladi