Stranko bo vodila še štiri leta. Foto: BoBo
Stranko bo vodila še štiri leta. Foto: BoBo

Ko so mi pred štirimi leti dali priložnost, da vodim liberalno demokracijo, ni bilo veliko junakov, ki bi se tepli za to. Več ali manj so vsi čakali, da bo počasi razvodenela. To se ni zgodilo.

Kresalovi nova 4 leta

Že v okviru nagovora delegatov pred glasovanji je Kresalova izrazila prepričanje, da je temeljna težava države v preveliki kompleksnosti, neznosni zapletenosti sistema odločanja. Število ministrstev bi zato skrčila na le šest področij: ekonomske zadeve, življenjsko okolje, znanje, svobodo in varnost, promocijo in integriteto ter kakovost življenja. Nekaj več je povedala v krajšem pogovoru za večerna Poročila naše televizije.

PREBERITE VEČ

- Foto, video: LDS je odločil - predsednica naj bo


- Intervju s Katarino Kresal

- Intervju z Blažem Kavčičem

Zmago ste suvereno napovedovali že pred volitvami. Zakaj ste bili tako prepričani, da boste dobili še en mandat?
Veliko smo naredili v štirih letih. Od stranke, ki je nihče ni hotel voditi, smo prišli do 10 kandidatov za podpredsednike in dveh kandidatov za predsednika. To je nedvomno korak naprej.

V programu ste se zavzeli za učinkovitejše delovanje države s šestimi ministrstvi in dejali: Projekt enostavne države ne moreta uresničiti ne SDS niti SD. Postavljate torej LDS kot alternativo tem strankam?
Projekt enostavne države je drzna zamisel, ki terja veliko dela in znanja. Nekako tri politične linije obstajajo v Sloveniji - konservativnejša, socialdemokratska in liberalnodemokratska. Prvi dve sta priložnost imeli, pa je nista najbolje izkoristili. Če je kdo imel kdaj drzne ideje, je bil to LDS.
Vaša stranka je precej zadolžena, kar za milijon 300 tisoč evrov. Kako boste poplačali dolgove?
Mislim, da je ni stranke, ki ne bi bila zadolžena. Pred štirimi leti ni bilo pravega nadzora. Trenutno ga imamo. Mi imamo nadzor nad financami, ne finance nad nami. Vendarle je bilo vmes v teh štirih letih kar pet velikih kampanj, torej nam gre stvar kar dobro od rok.
Povedala je tudi ...
V preteklih štirih letih mandata je bilo težko, je Kresalova po ponovni izvolitvi povedala delegatom, a poudarila, da ji nikoli ni bilo žal, da je sprejela mesto predsednice stranke. V izjavi novinarjem je zatrdila, da je utirila drugačno, jasnejšo politiko. Po njenem prepričanju so kolegi in kolegice v stranki prepoznali dobro delo, energijo in resnično željo peljati politiko po temeljnih liberalnih vrednotah, "čeprav je bilo nešteto poskusov, da bi se moje delo umazalo ali razvrednotilo ali da bi se me osebno diskreditiralo". "Vsa ta megla, ki se je spuščala še posebej zadnje dni pred kongresom, očitno ni mogla zamegliti pogleda mojih kolegov, ki imajo malo daljši zgodovinski spomin," je povedala predsednica LDS-a.

Na vprašanje, ali ne namerava spreminjati svoje politike, odgovarja, da je zelo zvesta sama sebi. Pri tem poudarja načelnost stranke in vztrajanje pri programu treh vrednot; "ljudeh, delu in svobodi".

Glede tega, kako bo stranka ravnala po junijskem referendumu, se bodo pogovorili v dnevih po referendumu, je povedala Kresalova. Ne glede na izid na referendumu pa pričakuje, da se bodo v koaliciji pogovorili, kako naprej, od predsednika vlade Boruta Pahorja pa pričakuje kakšno novo potezo glede načina dela vlade. Prav tako se morajo po njenih besedah pogovoriti o tem, da je javna podpora "našemu delu res neznosno nizka, čeprav delamo dobre stvari".

Ko so mi pred štirimi leti dali priložnost, da vodim liberalno demokracijo, ni bilo veliko junakov, ki bi se tepli za to. Več ali manj so vsi čakali, da bo počasi razvodenela. To se ni zgodilo.

Kresalovi nova 4 leta