Katarina Kresal je prepričana, da so delegati stranke prepoznali njene dobre rezultate dela. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal je prepričana, da so delegati stranke prepoznali njene dobre rezultate dela. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor s Katarino Kresal

V intervjuju za oddajo Studio City se je notranja ministrica in nova oz. stara predsednica LDS-a na kratko dotaknila svoje nedavne zmage na kongresu stranke, spornih videospotov v predreferendumski kampanji in povedala, kaj sledi po 5. juniju.

Ste kdaj podvomili o zmagi na kongresu?
Ne, nikoli nisem podvomila, verjela sem v svojo zmago. Mislim, da smo veliko naredili, veliko imamo pokazati, in to so izrekli tudi delegati na zadnjem kongresu.

Zakaj nimate takšne podpore v javnosti?
Dvomim, da bi kdaj dobili 63 odstotkov, ta bi bila res huda. Ampak kolegi v stranki me lahko spremljajo v živo, lahko me vse vprašajo in si vzamejo tudi čas, da mi prisluhnejo. Jaz veliko delam na terenu, in tako iz prve roke vedo, kaj je res in kaj je laž. Na žalost ljudje, ki resnico dobivajo samo filtrirano, prek drugih, te osebne ocene ne morejo narediti.

Vas je razjezil video z Urško Čepin?
Videospot je bil ena taka zdrava provokacija, ki naj bi omogočila ljudem, da malo odprejo svoj način razmišljanja in pogledajo argumente, ki so proti referendumskemu zakonu, iz druge luči. Vedno jih slišimo iz ust sindikalistov in opozicije. Pa dajmo jih slišati še iz ust nekoga takega, kot je Urška Čepin. In to je bil namen tega videospota, odpreti razpravo, začeti racionalno razmišljati, kaj so argumenti za in kaj proti.

Kaj pa zloženka s kontracepcijskimi tabletkami?
Namen zloženke je bil ljudem povedati zelo na kratko, kaj so prednosti reforme in zakaj je potrebna. In ta stavek glede kontracepcijske tabletke je bila ena taka nedolžna, hudomušna prispodoba, da se v Sloveniji rodi pol manj otrok, kot se jih je pred leti. Ni šlo ne za napad na pravico do kontracepcije niti na pravico do odločitve ženske. Šlo je pač za eno nedolžno šalo, ki ni bila nič drugega kot to, da ti odpre razmislek v smeri, kaj je glavni problem.

Imate še upanje v uspeh pokojninske reforme?
Da bo boj težek, smo vedeli. Razmerje je bilo vedno v škodo pokojninskemu zakonu. Po poteku enega meseca kampanje si pa želim reči, da smo naredili vse, kar se je dalo, da bi poskušali priti čez to nestrpno miselnost glede pokojninske reforme z argumenti in z razlagami, kaj ta zakon sploh prinaša. Enostavno se je treba boriti do konca, potem bomo pa videli, kaj bo.

Kaj če reforma ne bo sprejeta?
Ne bo dobro za državo, bo velika škoda, kajti ta zakon prinaša rešitve, ki so dobre za vsakega od nas. Treba bo najprej razmisliti, kaj storiti, ker ti ukrepi niso bili sprejeti. Ne glede na to pa, ali referendum pade ali ne pade, se bo znotraj koalicije treba dogovoriti o neki reformi vladanja. Mislim, da to potrebujemo ne glede na rezultat.

Pogovor s Katarino Kresal