Janša je prepričan, da Slovenija ni zgolj v politični in gospodarski krizi, ampak tudi v globoki moralni krizi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi8 Fišer
Janša je prepričan, da Slovenija ni zgolj v politični in gospodarski krizi, ampak tudi v globoki moralni krizi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi8 Fišer
Opozicija: Vlada bi se morala posloviti

Janša je po referendumski nedelji s poslansko skupino SDS-a obiskal Koroško in poudaril, da je v času zdajšnje vlade nastala trajna škoda, "zato ker je vsaka stvar, ki se jo je vlada spomnila, dobila ime reforma". "Beseda reforma je popolnoma razvrednotena. Ni reforma, če ti zgolj malo popraviš pokojninskih sistem na izhodu, ne narediš pa nič na vhodu, kjer je bistveno."


"Pokojninska reforma ni najbolj nujna"
Vladi tudi očita, da ni izkoristila pripravljenosti tako politične opozicije kot socialnih partnerjev, vključno s sindikati, da konstruktivno sodelujejo pri pripravi resnega reformnega projekta. Sicer pa je prepričan, da je pokojninska reforma le eden izmed reformnih ukrepov, ki ga bo morala Slovenija sprejeti v prihodnjih letih. "Ni prvi in ni najbolj prioriteten," meni.

Prav zato pravi, da potrebujemo upravljavca države, ki bo imel kredibilnost in ki mu bodo ljudje zaupali. Pahorjeva vlada namreč po njegovih besedah že tretje leto zapored vsak mesec porabi 200 milijonov evrov več kot uspe zbrati v proračunu. "Če se v državi trend ta trenutek obrne v pravo smer, bo Slovenija potrebovala dve leti, da se vrne na razvojno raven iz časa pred krizo," je dodal.

Irglova: Potrebujemo korenite spremembe
Tudi poslanka SDS-a Eva Irgl opozarja, da je stanje v državi tako slabo, da se postavlja vprašanje, ali je Slovenija sploh še pravna in socialna država. Po njenem mnenju država nujno potrebuje nekaj korenitih sprememb, da se bodo stvari začele premikati na bolje.

Opozicija: Vlada bi se morala posloviti