Odločitev dveh najvišjih organov koalicijskih partneric se zdi jasna: rekonstrukcija vlade. Iz največje stranke SD za zdaj odziva ni. Foto: MMC RTV SLO
Odločitev dveh najvišjih organov koalicijskih partneric se zdi jasna: rekonstrukcija vlade. Iz največje stranke SD za zdaj odziva ni. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal
"Vemo, kaj moramo delati. Moramo le vlado spraviti v tako obliko, da ne bo več nervirala ljudi," je prepričana Kresalova. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Golobič
"Temeljita rekonstrukcija pomeni oblikovanje nove vlade. Sam sem se umaknil, odstopile bodo tudi ministrice, če bo to potrebno," napoveduje Golobič. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
Bo Pahor ostal ali bo moral predčasno zapustiti premierski stolček? Foto: Reuters
Gregor Golobič in Katarina Kresal
Čakata, kaj bodo odgovorili v SD-ju. Foto: MMC RTV SLO
LDS in Zares zahtevata korenite spremembe vlade

Po referendumskem porazu vladnih zakonov sta obe manjši koalicijski stranki razpravljali, kako naprej. "Ne moremo si več zatiskati oči, da je vse v redu," je dejala predsednica LDS-a Katarina Kresal, prvak Zaresa Gregor Golobič pa je znova poudaril, da njegova stranka na težave v vladi opozarja že nekaj časa. Oba zahtevata spremembe in od SD-ja pričakujeta predloge. Svoja - precej podobna - stališča sta predstavila v Odmevih z Igorjem E. Bergantom.

Vabljeni tudi k ogledu pripetega videoposnetka celotnega pogovora!

LDS se je danes zavzel za novo levosredinsko vlado pod vodstvom mandatarja iz vrst Socialnih demokratov. Lahko podrobneje, pojasnite vaš predlog?
Katarina Kresal
: Gre za to, da si ne moremo več zatiskati oči. Formalno stvari funkcionirajo, parlament deluje, nekatere resne odločitve so bile sprejete. Zatakne pa se pri širši percepciji ljudi, ali nam zaupajo, ali nas sploh še poslušajo. Naša ocena je, da je najslabša rešitev, če rečemo, da je vse v redu, tako kot je, in da ničesar ne spremenimo. Mi smo najmanjša stranka in odločili smo se, da želimo sodelovati v tej koaliciji, ampak da je treba narediti korak naprej. To je nova vlada.

Ste pripravljeni žrtvovati tudi vaš mandat ministrice?
Katarina Kresal
: Mi ne moremo s petimi glasovi spreminjati stvari, vplivati na spremembe ali predčasne volitve, lahko pa povemo, da bomo konstruktivno sodelovali pri določanju nove vlade. Trenutno imamo dve ministrstvi in ti dve mesti sta na razpolago. Lahko ostanemo v vladi, lahko gremo ven - za nas je vse sprejemljivo. Ne zahtevamo le glave od nekoga drugega, tudi svoje lastne dajemo na mizo.

Gospod Golobič, vaša stranka je od Socialnih demokratov zahtevala temeljito rekonstrukcijo vlade z jasnim socialdemokratskim predlogom do 25. junija, se pravi do dneva državnosti. Ali zahteva po prenovi vsebuje tudi nedvoumno zahtevo po novem, drugem predsedniku vlade?
Gregor Golobič:
Mi smo sprejeli dokončno odločitev, da ne bomo več sodelovali v tej vladi ali koaliciji, razen če bo SD - na podlagi svoje odgovornosti in mandata - dal pobudo za spremembo. Temeljita rekonstrukcija pomeni oblikovanje nove vlade. Sam sem se umaknil, odstopile bodo tudi ministrice, če bo to potrebno. Premierja ni mogoče le kritizirati. Premier Pahor ima tudi zasluge. Arbitražni sporazum, to se bo nedvomno pokazalo, bo zgodovinski. Njegov konsenzualen način vodenja je nekaj popolnoma drugega kot v mandatu Janeza Janša.

Zamenjava premierja torej?
Gregor Golobič:
Temeljite rekonstrukcije ni brez zamenjave premierja. Ne vidim razloga za blatenje SD-ja, ker si tega ne zasluži. Pričakujemo, da bodo razumeli resnost situacije. Med nami so bile nekatere težave: AUKN, TEŠ 6. Ta vlada ni izpolnila vseh pričakovanj, in to je potrebno vzeti nase. To je odgovornost za spremembe. Nihče ne oporeka suverene pravice SD-ju in Borutu Pahorja, da bi v tej situaciji aktivno pripomogli pri izhodu iz situacije. SD si ne zasluži lekcij nobene stranke. Povedali smo, kaj pričakujemo, ne, kaj morajo oni storiti.

Zdi se, da sta pogleda vaših strank, v načelu izjemno podobna oziroma usklajena s tem, o čemer je včeraj govoril predsednik države Danilo Türk. Ampak če se vrnemo k morebitnemu novemu mandatarju. Ali je Mitja Gaspari, trenutno minister za razvoj iz nabora SD-ja, nekdanji LDS-ov predsedniški kandidat in - po mnenju nekaterih poznavalcev političnega dogajanja pri nas - v Zaresu izjemno cenjen strokovnjak, lahko skupni imenovalec pogledov na morebitno novo vlado?
Katarina Kresal:
To, kar se pogovarjamo, so resne zadeve. Govorimo o prihodnosti vlade, pa tudi o tem, ali bomo okrepili levosredinsko politiko. Kar se zdaj dogaja, slabi cel pol. Neodgovorno je govoriti o mandatarjih, saj SD vodi vlado, na njih je odgovornost, da povedo, koga predlagajo. Ne strinjam se z mnenjem Boruta Pahorja, da če vlada ostane, ne bo krize in da bi bilo kar koli drugega neodgovorno. Najbolj hitro prideš do nove vlade, če se vodilna stranka odloči za to. Mi pa lahko sodelujemo pri vsem tem in se dogovorimo, kdo bo vlado vodil.
Gregor Golobič: Ne odkimavam Gaspariju, a se mi zdi, da to ni mesto za take pogovore, saj posegamo v suvereno pravico SD-ju in Borutu Pahorju. Za Pahorja menim, da bi lahko aktivno sodeloval pri odpravi blokade, v kateri smo kot koalicija, kot vlada, kot država. Stranka SD si ne zasluži lekcij od druge stranke, sama bo znala odgovorno presoditi in odločiti. Mi smo povedali, kaj pričakujemo, ne kaj oni morajo narediti. Če tega ne bo, nas ne bo zraven.

Ali v novi ali prenovljeni vladi vidite mesto tudi za še kakšno drugo stranko, na primer DeSUS, glede na to, da SD, Zares in LDS v državnem zboru po sedanjem stanju sami nimajo dovolj poslancev?
Gregor Golobič:
Zakaj pa ne. Ampak nov mandatar bi bil priložnost, da bi vlada, razbremenjena teže odgovornosti do ljudi - in ljudje pričakujejo veliko - pripeljala mandat do konca. Predčasne volitve so puhlica, s katero strašijo tisti, ki ne verjamejo vanje.
Katarina Kresal:
Zelo jasno sem se izrazila o tem, v kakšnem okviru si predstavljamo novo vlado. Smo za to, da ostane takšna koalicija, kot je. DeSUS je vlado zapustil na točki, ko bi morali držati skupaj, in ni je ni zapustil na lep način. Predlogi, ki jih dajemo, so konstruktivni. Želimo si krepiti to polovico pola političnega prostora. Ne moremo mimo tega, da nekaj nekje ne deluje več. Treba se je usesti skupaj in se dogovoriti, kako naprej.

Bi bili pripravljeni podpreti manjšinsko vlado?
Gregor Golobič:
Mislim, da bi bilo to trmoglavljenje in slaba rešitev za stanje v državi.

Ampak vlada mora rešiti stanje v državi.
Gregor Golobič:
SD ima na razpolago pahljačo različnih možnosti. O tem smo danes govorili. Manjšinska vlada je že ta hip, vendar je potrebna kredibilna vlada. Drugačna ne bo sposobna izvajati zastavljenih prioritet.

Slovenija vendarle potrebuje hitre ukrepe za rešitev javnih financ.
Katarina Kresal:
Ni več dolgo do zaključka tega mandata. Na pobudi LDS-a smo na začetku leta imeli razvojno klavzuro, ko smo sprejeli konkretne sklepe za določena področja. Vemo, kaj moramo delati. Moramo le vlado spraviti v tako obliko, da ne bo več nervirala ljudi. Ta vlada bo imela jasne prioritete, kaj je treba narediti. Če ti na referendumih padajo tako pomembne zadeve, je torej problem nekje drugje, vsebino namreč imamo. Stvari ne gredo, in to lahko presekamo

Prvi problem bo rebalans proračuna, saj se v Zaresu ne ogrevate za rez v socialne transferje, pokojnine. Če bi manjšinska vlada predlagala rebalans proračuna, da bi država sploh lahko normalno delovala, bi to podprli?
Gregor Golobič:
Če bi ga predlagala po liniji najmanjšega odpora, tega ne bi potrdili. Tudi interventni zakon je bil v tem smislu nedomišljena ideja, ministrica Pavlinič Krebs je drastične ukrepe zavrnila. Plače v javnem sektorju so zamrznejen že drugo leto, v realnem sektorju medtem rahlo rastejo. Potrebno pa je prilagoditi proračunske postavke. Prenehati je potrebno z nesmiselnimi dokapitalizacijami in odžirati sredstva za razvojne projekte in tisto, kar potrebujemo.
Katarina Kresal: Računam na to, da bo SD kot stranka, ki je odgovorna za vodenje vlade in ima oblast, to delala odgovorno. Ne predstavljam si, da bi neka stranka nadaljevala vodenje države brez podpore. Upam, da bodo razumeli predloge in da se bodo iz občutka, da je vse v redu, spustili na tla. Da se bomo lahko dogovorili, kaj spremeniti.

LDS in Zares zahtevata korenite spremembe vlade