Gorenak je Zalarja spomnil, da je minister že v soboto, 29. maja, na spletu zapisal, da je v preiskavi Balkanski bojevnik na preizkusu strokovnost tožilcev. Foto: MMC RTV SLO
Gorenak je Zalarja spomnil, da je minister že v soboto, 29. maja, na spletu zapisal, da je v preiskavi Balkanski bojevnik na preizkusu strokovnost tožilcev. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Zalar
Pravosodni minister je nad namigovanji, da je na odločitev senata vplival tudi njegov spor z generalno državno tožilko, zgrožen. Foto: MMC RTV SLO

Očitke na račun pravosodnega ministra Aleša Zalarja je Gorenak izrekel zaradi zadnjih dogajanj v zvezi z akcijo Balkanski bojevnik. Poslanec SDS-a je ministra namreč vprašal, ali lahko zatrdi, da odločitev zunajsodnega senata sodišča, v katerem je sodelovala Zalarjeva žena, v nobenem primeru ni povezana z njegovim obračunavanjem z Brezigarjevo.

Poleg tega je Gorenak navedel še, da je minister že v soboto, 29. maja, na spletu zapisal, da je v preiskavi Balkanski bojevnik na preizkusu strokovnost tožilcev. Na podlagi tega Zalarja sprašuje, ali je morda že v soboto kar doma izvedel za predlog odločitve tričlanskega zunajobravnavnega senata, ki je v nedeljo nasprotoval priporu osumljenih.

O kriterijih za zdajšnje aretacije in aretacijo Prijatelja
Če je bilo tako, želi Gorenak pojasnilo, zakaj je Zalar kot minister seznanjen s t. i. odprtimi sodnimi zadevami, še preden so odločitve sprejete. Hkrati bi rad poslanec SDS-a vedel, ali so sodniki, med njimi tudi ministrova žena, "v tem primeru, ko govorimo o milijonih evrov in tonah mamil, uporabili enake kriterije, kot v primeru pripora poslanca Prijatelja".

"Večkrat do sedaj ste trdili, da se generalna državna tožilka Barbara Brezigar v nobenem primeru ne sme vmešavati v delo podrejenih tožilcev. Menite, da je tudi v danem primeru, za domnevno slabo spisan obtožni predlog, odgovorna generalna državna tožilka? Če menite, da je, kako to utemeljujete," Zalarja še sprašuje Gorenak.

Zalar: To je pod vsakršno kritiko
Na ministrstvu za pravosodje pravijo, da bodo poslancu odgovorili v zakonitem roku. Minister Zalar pa je že v ponedeljek za TV Slovenija dejal, da ne pozna odločitve sodišča, ne ve niti, kateri sodniki so sodelovali pri določanju, niti ga to ne zanima. "Gre za podtikanje, da naj bi zato, ker sem jaz minister, sodišče temu prilagajalo svoje odločitve. Mislim, da je to pod vsakršno kritiko," je dodal.

Podobno so ponovili tudi na ministrstvu: "Gre za popolnoma neprimerna in neutemeljena namigovanja. Sodniki so pri svojem delu in odločitvah popolnoma samostojni in neodvisni. Takšno obtoževanje je grob poseg v neodvisnost sodnikov, še zlasti, ker odločitev sodnikov še ni znana, predvsem pa niso znani razlogi, zaradi katerih je sodišče sprejelo določeno odločitev."