Cene bivalnih nepremičnin so lani narasle za kar 22,9 odstotka. A statistiki opozarjajo, da to ni bila posledica višje kupne moči, temveč psihološkega učinka ob uvedbi evra. Foto: MMC RTV SLO
Cene bivalnih nepremičnin so lani narasle za kar 22,9 odstotka. A statistiki opozarjajo, da to ni bila posledica višje kupne moči, temveč psihološkega učinka ob uvedbi evra. Foto: MMC RTV SLO
Spremenljive cene stanovanj

Statistični urad je ugotovil, da so se prodajne cene bivalnih nepremičnin (to so družinske hiše in stanovanja) prvič znižale v dveh zaporednih četrtletjih. V prvem skupno povprečno za 2,9 odstotka, v drugem pa skupno povprečno za 3,7 odstotka.

Pavlin: Znižanje cen hiš kaže na ustalitev cen na nižji ravni
Branko Pavlin iz statističnega urada meni, da gre pri cenah družinskih hiš za korekcijo pretirane rasti cen v lanskem letu, ko so dosegle rekordno rast 29,3 odstotka. Stanovanja pa so se lani podražila za 22,6 odstotka. Skupna rast bivalnih nepremičnin je bila lani 22,9-odstotna, kar pa strokovnjaki pripisujejo predvsem psihološkemu učinku uvedbe evra in ni posledica povečane kupne moči.

Ker cene družinskih hiš nihajo, se postavlja vprašanje, ali je padec del običajnega nihanja ali vendarle napoved trenda, ki se bo nadaljeval. Pavlin je dejal, da bo tvegal oceno, da znižanje cen hiš, ki ga zaznavajo že tretje četrtletje zapored, kaže na to, da se bodo cene ustalile na nižji ravni. Trenda za stanovanja pa si ni upal napovedati, saj se bo šele po podatkih za tretje četrtletje videlo, kam se bo nagnila krivulja.

V obdobju od leta 2004 do leta 2008 so se stanovanja na četrtletje povprečno podražila za 3,6 odstotka, hiše pa za 1,9 odstotka. Lani je bila povprečna četrtletna rast cen stanovanj 4,8-odstotna, hiš pa 5,7-odstotna. Letos je podražitev na četrtletje pri stanovanjih znašala 0,7 odstotka, hiše pa so se v vsakem četrtletju pocenile povprečno za 14,3 odstotka.

Na statističnem uradu pa so ugotovili tudi manjše število transakcij. Leta 2006 jih je bilo skupaj 9.053, lani 8.425, v prvem letošnjem polletju pa 3.246.

Cene stanovanj letos nihale
Stanovanja v Ljubljani so se v prvem letošnjem četrtletju pocenila za 1,3 odstotka, v drugem četrtletju pa so se podražila za 2,3 odstotka. Obratno je bilo zunaj Ljubljane, kjer so se stanovanja v prvem četrtletju podražila za 3,7 odstotka, nato pa pocenila za 1,4 odstotka.

A. M.

Spremenljive cene stanovanj