V SLS-u predlagajo odlog ratifikacije, da bi poslanci po vpogledu v dokumente videli, ali Hrvaška spoštuje in sprejema vrednote ter pogoje za sprejem v Nato. Foto: EPA
V SLS-u predlagajo odlog ratifikacije, da bi poslanci po vpogledu v dokumente videli, ali Hrvaška spoštuje in sprejema vrednote ter pogoje za sprejem v Nato. Foto: EPA
DS o vstopu Hrvaške v Nato

Poslanci, ki sodelujejo v odboru za zunanjo politiko, bodo o tem govorili že v četrtek, v ponedeljek sledi še razprava med vsemi poslanci, zatem pa glasovanje.

Janez Janša, predsednik SDS-a, je 15. januarja dejal, da poslanska skupina o tej temi še ni razpravljala, pojasnil pa je, da on ne povezuje vstopanja v Evropsko unijo z vstopom v Nato: "Ta postopek vključevanja v Evropsko unijo ni preslikan, ko gre za vključevanje v Nato. Tam so stvari drugačne, gre tudi za drugačno naravo tega zavezništva in ne vidim nobene točke, kjer Hrvaška ne bi izpolnila pogojev za članstvo v Nato, zaradi česar bi lahko glasovali proti ratifikaciji. To je moje osebno stališče, ampak ratifikacije še nisem videl in poslanska skupina je še ni obravnavala."

SD ne vidi zadržkov
Iz SD-ja so za MMC sporočili: "V poslanski skupini ne vidimo zadržkov, da ne bi glasovali za ratifikacijo vstopa Hrvaške v zvezo Nato že na januarski seji državnega zbora, in pričakujemo, da bo dosežena dvotretjinska večina".

Tudi v DeSUS-u in LDS-u zadržkov glede vstopa naše južne sosede v Severnoatlantsko povezavo nimajo. Vodja poslanske skupine stranke upokojencev Franc Žnidaršič nam je sporočil, da računa na podporo vseh poslancev stranke, prav tako pa pričakuje, da bo pri glasovanju dosežena dvetretjinska večina, ki je potrebna za ratifikacijo.

Tudi LDS računa na doseg večine
Tudi v LDS-u pričakujejo doseg večine, saj poleg koalicijskih strank pričakujejo, da bodo za vstop Hrvaške v EU glasovali tudi v SDS-u. Poslanec Anton Anderlič nam je namereč dejal, da je Slovenija Hrvaški svojo podporo že izrazila, in sicer ravno v času, ko je državo vodila prejšnja vlada.

Sicer pa liberalni demokrati vstop Hrvaške v EU vidijo kot prispevek k stabilnosti v regiji, Anderlič pa pri tem poudarja, da je Hrvaška vse pogoje za vstop v zvezo že izpolnila.

V SLS-u za odlog
Precej manj prepričani so v SLS-u, kjer poudarjajo, da bi morali poslanci najprej dobiti celoten vpogled v dokumentacijo, ki jo je Hrvaška predložila v postopku pogajanj za vstop v Nato. Zato predlagajo, da se ta točka umakne z dnevnega reda četrtkove seje odbora DZ-ja za zunanjo politiko, ratifikacija pa odloži.

Kot razlaga predsednik stranke Bojan Šrot, podpirajo vstop Hrvaške v EU in Nato, vendar pa poudarja, da morajo poslanci prej videti že navedene dokumente. Tako bi poslanci lahko presodili, "ali Hrvaška spoštuje in sprejema vrednote in pogoje za sprejem v Nato", meni prvi mož SLS-a.

SNS proti hrvaškem vstopu
Proti Hrvaškemu vstopu v Nato so le v SNS-u, vzroke za to pa bodo navedli na četrtkovi tiskovni konferenci po koncu zasedanja odbora za zunanjo politiko.

Svetniki opozarjajo na zadržke
Z 19 glasovi za in 12 proti so odlog razprave o ratifikaciji podprli tudi državni svetniki. Menijo, da bi morali odločanje preložiti ne glede na sprejeto časovnico vključevanja povabljenih držav v zavezništvo. Večina svetnikov pri tem meni, da je potrebno upoštevati zadržke, ki izhajajo iz odprtih vprašanj, obenem pa se po njihovem mnenju EU in zveza Nato dopolnjujeta.

Sanader optimističen
Slovensko ratifikacijo hrvaški premier Ivo Sanader pričakuje. "Ne vidim nobene politične težave ali ovire na poti sklenitve procesa ratifikacije," je optimističen hrvaški predsednik vlade. Prav tako tudi ne pričakuje slovenskega zavlačevanja. Poleg Slovenije mora vstop Hrvaške ratificirati še sedem drugih držav.

V ponedeljek tudi o Albaniji
Vprašanja smo posredovali tudi drugim strankam, a odgovore še čakamo. Poslanci bodo v ponedeljek razpravljali tudi o vstopu Albanije v Nato, vendar vstop te države v povezavo ni dvignil dosti prahu.

Sabina Zonta
sabina.zonta@rtvslo.si

DS o vstopu Hrvaške v Nato