Kot meni poročevalec Evropskega parlamenta za Hrvaško, je možnost, da bi naša soseda v EU vstopila leta 2011, vse manjša. Foto: MMC RTV SLO
Kot meni poročevalec Evropskega parlamenta za Hrvaško, je možnost, da bi naša soseda v EU vstopila leta 2011, vse manjša. Foto: MMC RTV SLO

Obe strani imata obveznosti in morata nekaj storiti, da spremenita vzdušje.

Hannes Swoboda
Zastavi sosed
Obe strani sta bili znova pozvani k pogovorom. Foto: MMC RTV SLO
Evropski parlament
Zunanjepolitični odbor Evropskega parlamenta bo o letnem poročilu o napredku Hrvaške glasoval v sredo. Foto: MMC RTV SLO
Swoboda znova poziva k dogovoru

"Moje sporočilo hrvaški strani je: Prosim, sestanite se, brez zahtev, da naj bodo zraven predstavniki Evropske komisije ali Sveta EU-ja," je poudaril po današnji razpravi o njegovem letnem poročilu o napredku Hrvaške na poti v EU, o katerem bo zunanjepolitični odbor Evropskega parlamenta glasoval v sredo.
Poročevalec o Hrvaški v Evropskem parlamentu je državama znova naročil, naj storita vse za rešitev dvostranskih vprašanj. Po njegovih besedah bi korak naprej predstavljalo že srečanje predsednikov vlad obeh držav in soglasje pri postopku za rešitev mejnega spora.

Kot je povedal, je njegovo sporočilo jasno: Državi morata najti rešitev, dvostranska vprašanja ne smejo biti na poti Hrvaški v pogajanjih z EU-jem. Slovenija pa naj ne blokira, vsaj odpiranja poglavij ne.

Po njegovih besedah je Hrvaška sprejela nekaj napačnih odločitev, med drugim o ekološko-ribolovni coni, po drugi strani pa je Slovenija včasih pretiravala z vprašanji. "Preveč se opira na stališče, češ, mi smo članica in drugi morajo poklekniti, saj lahko vselej blokiramo," je dejal o naši državi.

Številni priznavajo upravičenost slovenskih argumentov
Swoboda je povedal tudi, da so v Evropskem parlamentu zmeraj na strani šibkejšega, trenutno pa je to Hrvaška. Hrvaška je šibkejša, ker je zunaj, zato ima močno podporo. A številni naši člani priznavajo tudi upravičenost slovenskih argumentov, je še povedal.

Po njegovem mnenju je vse manj realno, da bi Hrvaška laho postala članica evropske povezave leta 2011. Veliko je odvisno od tednov, ki prihajajo; če bi državi sodelovali, bi bil ta cilj še izvedljiv, vendar težko, še poudarja Swoboda.

"Želeli bi, da bi bili obe strani dejavnejši pri iskanju rešitve, ne pa samo sedeli in čakali, da druga stran napravi korak naprej," je še poudaril Swoboda.

Sloveniji grozi opozorilo?
Kot je na svoji spletni strani poročala hrvaška televizija, pa je Swoboda med drugim dejal tudi, da je Slovenija s svojo blokado šla predaleč. Če se spor ne reši v od dveh do treh tednih, se bo vanj vključil Evropski parlament, Slovenija pa lahko pričakuje ostro opozorilo, naj bi še izjavil.

Peterle: Blokada ni cilj, temveč posledica
Oglasil se je tudi evropski poslanec Lojze Peterle (NSi/EPP), ki meni, da je poročilo Swobode uravnoteženo, izrazil pa je zadržek glede dopolnila, ki obžaluje, da so bila pogajanja blokirana, saj bi bilo po njegovih besedah treba obžalovati predvsem razloge za slovenski "ne". Peterle je tako poudaril, da blokada ni bila cilj, ampak posledica enostranskih dejanj Hrvaške. Opozoril je tudi, da zdaj potrebujemo predvsem tiho diplomacijo, saj trenutno preveč govorijo le kamere.

Na vprašanje, ali je vzdušje v parlamentu trenutno bolj proslovensko ali prohrvaško, je Peterle odvrnil, da si želi, da bi bilo predvsem proevropsko. Obenem je dodal, da slovenska poteza, odkar jo je s pojasnili dopolnila diplomacija, uživa vse večje razumevanje.

Juri: Slovenija podpore nima
Slovenski poslanec v Evropskem parlamentu Aurelio Juri (SD/PES) pa se s Peterletom ne strinja. "Velike podpore Slovenija v parlamentu nima, v PES-u nisem slišal enega glasu v prid našim tezam," je dejal.

E. S.

Obe strani imata obveznosti in morata nekaj storiti, da spremenita vzdušje.

Hannes Swoboda
Swoboda znova poziva k dogovoru