Sodeč po besedah z najvišjega mesta v sosednji državi lahko končno pričakujemo potrditev o odprtju trga na Hrvaškem. Foto: Vlada RS
Sodeč po besedah z najvišjega mesta v sosednji državi lahko končno pričakujemo potrditev o odprtju trga na Hrvaškem. Foto: Vlada RS
Hrvaški trg naj bi bil za Slovence kmalu odprt, kot je tudi za hrvaške državljane v Sloveniji. Foto: RTV SLO

Janez Janša je dejal, da lahko Slovenija v kratkem pričakuje hrvaško diplomatsko noto, kakršno je Slovenija v Zagreb poslala že pred časom. Ta nota bo naznanila tudi uradno odprtje nepremičninskega trga. Janša je že ob robu spomladanskega zasedanja Unije marca v Bruslju dejal, da je sprostitev hrvaškega trga eden izmed pogojev za njen napredek na poti v EU.

Vprašanje nepremičnin je zaprto, je po pogovorih s slovenskim premierjem v soboto zatrdil hrvaški premier Ivo Sanader. Ob robu včerajšnjega vrha Evropske ljudske stranke mu je Janša namreč zatrdil, da na slovenski strani ni nikakršnih težav in da Hrvati kupujejo nepremičnine v Sloveniji, tako da bodo v Zagrebu po načelu vzajemnosti pripravili noto, da imajo Hrvati in Slovenci enake pravice.

Kot je obljubil Sanader, bo rešitev uresničena v prihodnjih dneh. Dodal je, da je pri uveljavljanju pravice do pridobivanja nepremičnin obstajala dobra volja, da se to uredi z izmenjavo not.

Nobilo poklican na zagovor
Hrvaška se je na podlagi recipročnosti s članicami povezave k odprtju trga zavezala, Slovenija pa je lani sprejela ustrezen zakon, ki hrvaškim državljanom omogoča pridobitev lastninske pravice nad nepremičninami v Sloveniji.

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je zaradi omenjenega vprašanja pred dnevi poklicalo na pogovor hrvaškega veleposlanika v Ljubljani Maria Nobila, ki je predtem za hrvaški časopis Jutarnji list o zagotavljanju vzajemnosti med državama pri nakupu nepremičnin izjavil, da Slovenija ne omogoča nakupa nepremičnin hrvaškim državljanom, zato tudi Hrvaška ne more omogočiti nakupa nepremičnin slovenskim državljanom.

Slovenska stran je v odzivu dejala, da so bile po podatkih ministrstva za pravosodje hrvaškim državljanom izdane tri odločbe o ugotovitvi vzajemnosti, ena izmed teh pa je že pravnomočna.