Nekdanji predsednik vlade Janez Janša bo v Berlinu predaval na temo varovanja in podpiranja človekovih pravic. Foto: EPA
Nekdanji predsednik vlade Janez Janša bo v Berlinu predaval na temo varovanja in podpiranja človekovih pravic. Foto: EPA

Po odhodu Janše iz vrha vlade so iz SDS-a sporočili, da se Janša ne namerava vrniti med poslance, kar bi sicer lahko storil. Sporočili so, da je prejel več ponudb za predavanja in svetovanje tujim institucijam ter tujim vladam, ki da jih je sprejel.

Kot kaže, bo eno izmed prvih Janševih predavanj sodelovanje na mednarodnem simpoziju v Berlinu, katerega glavna tema je premislek o potencialu kulturne diplomacije pri nacionalnem in mednarodnem vodenju. Tema Janševega nastopa bo: Na poti h globalni kulturi človekovih pravic: Potreba po zavezništvu pri varovanju in podpiranju človekovih pravic. Simpozij organizira Inštitut za kulturno diplomacijo (ICD), potekal pa bo med 27. majem in 1. junijem, piše na spletni strani ICD-ja.

Poleg Janše bodo kot govorci nastopili tudi Ögmundur Jónasson, islandski notranji minister, Rebecca Tinsley, predsednica organizacije Waging Peace in dr. Gregory H. Stanton, predsednik organizacije Genocide Watch.

Organizatorji simpozija so k udeležbi povabili vladne in diplomatske predstavnike, akademike, umetnike, novinarje, socialne delavce, borce za človekove pravice, zgodovinarje oziroma vse tiste, ki jih tema simpozija zanima.

Po informacijah, ki jih je javnosti posredovala Janševa stranka, bo Janez Janša poleg predavanj in svetovanj še vedno delal tudi kot predsednik stranke SDS, do konca leta pa namerava tudi izdati še dve novi knjigi.