Nekdanji premier se ne bo vrnil v poslanske klopi niti se ne bo zaposlil v stranki. Vodil jo bo kot neprofesionalni predsednik. Foto: EPA
Nekdanji premier se ne bo vrnil v poslanske klopi niti se ne bo zaposlil v stranki. Vodil jo bo kot neprofesionalni predsednik. Foto: EPA

Za katere institucije gre, SDS ni sporočil, dodali pa so, da je prejel več ponudb za serijo predavanj, ki jih je sprejel, prav tako pa so mu ponudbo za svetovanja posredovale nekatere vlade.

Janša bi se lahko v državni zbor vrnil kot poslanec, a se za to ni odločil, prav tako pa ne bo prejemal nadomestila po prenehanju funkcije. Iz stranke še sporočajo, da bo njihov predsednik kljub temu dober del svojega časa posvetil SDS-u, ki pa ga bo vodil kot neprofesionalni predsednik. Pripravlja tudi izid dveh novih knjig, ki naj bi izšle do konca leta.

Kdo gre in kdo ostaja?
Med poslance se ne zagotovo ne bo vrnil niti nekdanji minister Radovan Žerjav (SLS), ki je dejal, da se iz politike umika, svojo pot pa bo nadaljeval v gospodarstvu. Žerjav je svojo odločitev že sporočil predsedniku DZ-ja Janku Vebru.

Med poslance se lahko vrnejo tudi nekdanji ministri SDS-a Vinko Gorenak, Zvone Černač in Andrej Vizjak. Svoje odločitve še niso sporočili.

Poslanca pa bosta zagotov nekdanja ministra Ljudmila Novak (NSi) in Franc Bogovič (SLS), ministra Karl Erjavec in Tomaž Gantar pa na svojih položajih ostajata.