Vlada je obisk slovenskih regij nadaljevala na Koroškem. Foto: RTV SLO
Vlada je obisk slovenskih regij nadaljevala na Koroškem. Foto: RTV SLO

Uresničitev projekta pred sprva zastavljenim rokom za gradnjo avtocestnega križa je zelo odvisna od hitrosti dogovora o trasi med krajevnimi skupnostmi.

Premier Janez Janša
Obisk v jeklarni
Premier in minister Vizjak v Metalu Ravne. Foto: RTV SLO
Ovira na osrednji cesti, ki pelje do Koroške.
Eden poglavitnih problemov Koroške je slaba cestna povezava, so se strinjali vladni obiskovalci. Foto: RTV SLO

Janša je prometnega in okolijskega ministra Janeza Božiča in Janeza Podobnika zadolžil, da pripravita terminski načrt za uresničitev projekta hitre ceste med Holmcem in Arjo vasjo.

Tako imenovano tretjo razvojno os, ki bi Koroško povezala s slovenskim avtocestnim križem, naj bi bi začeli graditi v nekaj letih.

Povezava naj bi stala 135 milijard tolarjev, denar pa naj bi zagotovili iz evropskih skladov. Če to ne bo mogoče, pa bo vlada preučila tudi možnost podelitve koncesij in drugih virov. Janša je opozoril, da od krajevnih skupnosti in občanov pričakuje sodelovanje in realen pristop k tistemu delu projekta, ki pomeni umeščanje v prostor in po navadi vzame največ časa.

Kot drugi izziv za Koroško je po Janševih besedah intelektualni potencial, ki mora kot ključni nosilec razvoja ostati v pokrajini. Nujno je poskrbeti za kakovostna delovna mesta in študijsko podporo za perspektivne programe.

Po premierjevem mnenju ima tudi sicer Koroška vse značilnosti, da ob napovedani regionalizaciji postane samostojna regija.

Na problem intelektualnega odliva je opozoril tudi minister za znanost in visoko šolstvo Jure Zupan. Ob odpiranju novih študijskih možnosti na Koroškem pa je opozoril tudi na pomen kakovosti študija.

Obisk v jeklarskem podjetju
Janša je skupaj z ministrom za gospodarstvo Andrejem Vizjakom obiskal podjetje Metal Ravne. Cilj podjetja je, da tudi v prihodnje ostane tretji največji proizvajalec orodnih in hitroreznih jekel. Vodstvo podjetja si veliko obeta od vladnih reform za povečanje konkurenčnosti gospodarstva, saj naj bi podjetju omogočile konkurenčen boj na tujih trgih. Nato pa sta obiskala še Tovarno ivernih plošč Otiški Vrh, kjer so tekli pogovori o položaju lesne industrije na Slovenskem.

Obljuba o avtocestnem križu
Minister za promet Janez Božič in minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar sta se udeležila okrogle mize na temo tretje razvojne osi. Božič je dejal, da je ta os med najbolj izpostavljenimi vprašanji na področju bodočega razvoja Slovenije, saj gre pri tem več kot le za cestno povezavo. Realno se mu zdi, da bi bil avtocestni križ zgrajen prej, kot je bilo to prvotno predvideno.

Žagar je župane in predstavnike razvojnih inštitucij v regiji pozval tudi k učinkovitejšemu črpanju evropskih sredstev, opozoril pa je tudi na pomen priprave na prihodnjo finančno perspektivo EU-ja.

Uresničitev projekta pred sprva zastavljenim rokom za gradnjo avtocestnega križa je zelo odvisna od hitrosti dogovora o trasi med krajevnimi skupnostmi.

Premier Janez Janša