Popravkov obtožnega predloga naj bi bilo po Janši za celo stran. Foto: MMC RTV SLO
Popravkov obtožnega predloga naj bi bilo po Janši za celo stran. Foto: MMC RTV SLO

Janša je v zvezi s tem na svojem Facebooku med drugim zapisal, da so "vsi, ki so prebrali celoten tekst, objavljen na FB, lahko že zdavnaj ugotovili, da je v njem na desetine nesmiselnih stavkov in logičnih napak," ki naj bi bile, tako pravi prvak opozicije, "nastale zaradi obupnega poskusa brez dokazov skonstruirati insinuacije domnevnega kaznivega dejanja ter zaradi 'copy - paste' metode".

V poslanih popravkih pa tožilka Branka Zobec Hrastar po Janševih besedah popravlja celo svojo lastno kvalifikacijo domnevnega kaznivega dejanja, saj naj bi po novem šlo ne več za sum kaznivega dejanja sprejemanja daril za nezakonito posredovanje, temveč za sostorilstvo kaznivega dejanja.

Janša: Tajna obravnava iz strahu pred javnostjo
Kot meni Janša, se postavlja vprašanje, kako je lahko tožilka, ki naj bi bila visoko strokovna in ki je bila celo vodja posebne skupine tožilcev, zagrešila takšno osnovnošolsko napako. "Če bi jo naredil kak pripravnik, bi ga verjetno že naslednji dan nagnali iz službe. Nje seveda ne bojo, ker ima politično nalogo," zatrjuje. "Dokazati mora, da sem neugotovljenega dne na neugotovljenem kraju in na neugotovljen način 'sprejel obljubo plačila provizije'. Pravno tega tožilka Hrastarjeva ne bo nikoli dokazala, ker se takšno dejanje ni nikoli zgodilo," navaja.

"Enkrat (leta 1988) so me sicer že obsodili za dejanje, ki ga nisem storil, vendar se je to zgodilo na tajni obravnavi, iz katere je bila javnost izključena (sodba je bila po formalnem padcu komunističnega režima razveljavljena). Bo tokrat javnost lahko prisotna, se bo lahko glavna obravnava snemala in bo imela Slovenija možnost spremljati proces? Če bo to možno, bo politično - tožilski konstrukt padel," je na Facebooku še poudaril predsednik SDS-a, ki je prepričan, da je tožilka Hrastarjeva tajno glavno obravnavo razpisala le iz strahu pred javnostjo.

Janša brez imunitete
Janša se je sicer v začetku oktobra zaradi objave obtožnega predloga - le tega je prav tako objavil na Facebooku - znašel v postopku informacijske pooblaščenke, ki je prepričana, da faksimila omenjenega dokumenta javno ne bi smel objaviti, saj naj bi tako kršil zakon o varstvu osebnih podatkov.

Pred kratkim je o Janši razpravljala tudi mandatno-volilna komisija, ki je odločila, da mu poslanske imunitete ne podeli, zato bo v zadevi Patria omogočen nadaljnji sodni postopek. Janša se na imuniteto sicer ni nameraval sklicevati, so sporočili iz stranke.