Za izredno revizijo so se v SDS-u odločili zaradi širjenja dvoma o zakonitosti poslovanja stranke in njenega predsednika Janeza Janše. Foto: MMC RTV SLO
Za izredno revizijo so se v SDS-u odločili zaradi širjenja dvoma o zakonitosti poslovanja stranke in njenega predsednika Janeza Janše. Foto: MMC RTV SLO

Podpredsednica nadzornega odbora SDS-a Damjana Petavar Dobovšek je na novinarski konferenci predstavila ugotovitve izredne revizije nadzornega odbora SDS-a.

Predmet nadzora prispevki za delo stranke
Kot je pojasnila, se je nadzorni odbor stranke odločil za izredno revizijo prilivov na transakcijski račun zaradi zaradi nenehnih medijskih namigovanj ter širjenja dvoma o zakonitosti poslovanja stranke in njenega predsednika Janeza Janše.

Povedala je, da so bili predmet nadzora izredne revizije finančni prilivi pravnih in fizičnih oseb z naslova prispevkov za delo stranke v odbodju od 1. januarja 2005 do 30. junija 2010. Po njenih besedah je nadzorni odbor opravil pregled vseh prilivov na oba transakcijska računa stranke, ki so prispeli z naslova prispevkov za delo stranke in v nadziranem obdobju presegajo trikratno povprečno mesečno plačo na delavca v Republiki Sloveniji v preteklem letu.

Ekonomist Bogomir Kovač je za MMC pojasnil, da takšnim notranjim revizijam ne daje neke posebne teže, razen če bi šlo za "neke zelo ugledne, funkcionalne protokole in ljudi, ki bi imeli tovrsten ugled". V kolikor gre za običajne postopke, pa je to po njegovih besedah, podobno kot v podjetjih, kvečjemu obraten znak, da se skuša kaj prikriti, ne pa razkriti.

Za komentar notranje revizije v SDS-u smo poklicali tudi Igorja Mastena, vendar je povedal, da političnih zadev ne želi komentirati.


Skupaj 365.143 evrov prispevkov za delo stranke
Po njenih besedah je bilo ugotovljeno, da je imel SDS v omenjenem obdobju skupaj 365.143 evrov prilivov za delo stranke, prispevkov, ki so presegali trikratno povprečno mesečno plačo delavca, pa je bilo za 63.158 evrov.

"Iz navedenega se ugotavlja, da predstavljajo prispevki za delo stranke, ki so večji od trikratne povprečne mesečne plače na delavca, v strukturi prispevkov manjši delež, in sicer 17,29 odstotka, ostalo so bili prispevki manjših vrednosti," je zatrdila Petavar Dobovškova in dodala, da je bilo prispevkov za delo stranke v pregledanem obdobju povprečno 4,07 odstotka na leto.

Prispevkov iz tujine ni bilo
Izpostavila je še, da je nadzorni odbor ugotovil tudi, da v pregledanem obdobju ni bilo prispevkov iz tujine, kar je po zakonu o političnih strankah tudi izrecno prepovedano.

Pri pregleduniso bile upoštevane donacije, vezane na lokalne volitve 2006, volitve v DZ 2008 in evropske volitve 2009, saj so te po besedah Petavar Dobovškove vezane na zakonodajo s področja volitev in jih redno pregleduje Računsko sodišče.