Eva Irgl je izstopila iz stranke SDS. Foto: BoBo
Eva Irgl je izstopila iz stranke SDS. Foto: BoBo

Dolgoletna člana SDS-a in trenutna poslanca DZ-ja Anže Logar in Eva Irgl sta v preteklih dneh izstopila iz stranke. Neznanka je še, ali bo iz SDS-a izstopil poslanec Dejan Kaloh. Kot je poročala TV Slovenija, je danes (četrtek) sporočil, da za zdaj še ostaja v stranki, več pa naj bi povedal v ponedeljek. Med članstvom največje opozicijske stranke pa medtem odmeva pismo Janše Evi Irgl.

Po poročanju TV Slovenija, ki se sklicuje na portal N1, je pismo najprej prejela dolgoletna poslanka Eva Irgl. Pozneje pa še članstvo stranke. Mediji blizu največji opozicijski stranki pa so ga objavili v celoti.

"Če bi tvoje pismo odprl včeraj, preden je izstop odmeval v medijih, bi ti verjetno odgovoril zgolj: Pričakovano, zanimiv timing, hvala za tvoj prispevek, vrni mandat, srečno pot in vse dobro. Ker pa sem pošto odprl na sodišču v odmoru med sojenjem v Celju – kjer se mučijo duša, telo in zdrava pamet – in vmes prebral tvoj zapis na FB, se mi vse skupaj vidi precej bolj kruto," je v uvodu zapisal Janša.

Njen zapis na Facebooku, da "ujetost v žaljivo in sovražno atmosfero" navzdol vleče celotno družbo in da "politična širina, raznolikost pogledov in skupno iskanje rešitev" lahko peljejo navzgor, je Janša komentiral: "Ko to zapišeš ob izstopu iz stranke, jo s tem de facto obtožiš krivde oziroma sokrivde za takšno stanje. V smislu tistega rekla, češ da sta za prepir potrebna dva. V bistvu pa je pri ujetosti v sovražnost, ki jo opisuješ, bolj primeren odgovor na to frazo, ki se glasi: Tudi za umor sta namreč potrebna dva. Morilec in žrtev. To pa seveda ne pomeni, da sta oba kriva. Ti pa s svojim zapisom ob izstopu oba izenačuješ."

Ob tem ji je očital, da se s takimi zapisi tudi izenačuje s tistimi, ki so zavračali sodelovanje: "S tistimi, ki so v času pandemije kolesarili, zažigali in obešali naše lutke, kradli mandate ter klicali naši smrti. S tistimi, ki so nas tudi v zadnjih letih preganjali in zapirali."

Irgl je še sporočil, da je "naravno, da se poti v politiki ločujejo ali srečujejo". "Obstajajo tudi dostojni načini. Izstopiš iz stranke, kjer si prebil 20 let kot profesionalen politik, brez moraliziranja," je zapisal in pozval, da mandat prepusti naslednjemu po izidu. "Dostojno in dostojanstveno. Tako ravnajo osebe s častjo."

"Draga Eva, ničesar velikega ni mogoče zgraditi na prelomljeni besedi in dejanjih brez časti. Zgolj hišo na pesku, ki jo porušijo prve poplave," je Janša sklenil pismo nekdanji poslanki SDS-a.

Kot je poročala TV Slovenija, v SDS-u kot tudi Irgl niso bili na voljo za izjavo.

Pismo Janše Irgl