Predsednik vlade Janez Janša je predstavil dosežke po prvem letu vladavine. Foto: BoBo
Predsednik vlade Janez Janša je predstavil dosežke po prvem letu vladavine. Foto: BoBo

Ko pogledamo nazaj, lahko rečemo, da nam je s trdim delom in z dobro zastavljenimi prioritetami v Pogodbi za Slovenijo 2012–2015 v slabem letu dni uspelo v veliki meri sanirati izjemno slabo stanje v državi, ki smo ga prejeli. Obenem smo s sprejetimi in delno že uveljavljenimi reformami zagotovili, da se Slovenija kot družba začne prilagajati hitro se spreminjajočim zunanjim okoliščinam na način, da se okrepi konkurenčnost našega gospodarstva ter družbe kot celote in s tem zagotovi blaginja za vse državljane in državljanke Slovenije.

Predsednik vlade Janez Janša
Janez Janša
Po Janševih napovedih bo letošnja vladna prioriteta reforma sodstva. Foto: EPA

Predsednik vlade Janez Janša je v svoji izjavi ob pregledu prvega leta delovanja njegove vlade zapisal, da je bila situacija v Sloveniji ob nastopu vlade veliko slabša od pričakovanj.

"Večina ključnih gonilnih osi razvoja Slovenije je bilo dodobra polomljenih. Mehanizmi pravne države niso in še vedno ne delujejo zadovoljivo. Upravljanje s kapitalskimi naložbami države je postalo vse bolj neučinkovito in podvrženo vplivom lobistov. Javnofinančno stanje države je ušlo izpod nadzora. Naraščanje števila brezposelnih je ogrožalo socialno in pokojninsko blagajno. Izgube v bančnem sistemu so strmo naraščale. Togost trga dela je pospešeno slabšala konkurenčnost domačega gospodarstva, ki je bilo skoraj povsem blokirano," je zapisano v Janševi izjavi.

Vlada naj bi s hitrimi in odločnimi ukrepi začela pri sebi, tako, da je zmanjšala število ministrstev, vladnih služb in organov v sestavi ter ukinila številna delovna telesa in urade, tudi v tujini. Vladni aparat pa je posledično postal vitkejši in cenejši.

Ob koncu leta 2012 je državna uprava štela 1.000 uslužbencev manj kot na začetku leta. Število zaposlenih se je namreč zmanjšalo s 33.343 na 32.336. Masa bruto plač v septembru 2012 pa se je v primerjavi z majem v letu 2012 zmanjšala za 18 milijonov evrov.

Vladni ukrepi za sanacijo gospodarstva
Vlada je tudi v manj kot pol leta pripravila celovit in pregleden sistem zakonov, s katerimi je bil vzpostavljen institucionalni okvir za sanacijo gospodarstva. Tako naj bi z zakonom za uravnoteženje javnih financ sistematično zajezili čezmerno in neučinkovito porabo izposojenega denarja.

Z uveljavitvijo zakona o slovenskem državnem holdingu pa so bili vzpostavljeni temelji za bolj transparentno in učinkovito upravljanje z državnim premoženjem, s čimer naj bi bilo zagotovljeno cenejše, učinkovitejše in preglednejše upravljanje s premoženjem države in predvsem pregleden proces privatizacije državnega premoženja.

Z zakonom, ki ureja ukrepe za krepitev stabilnosti bank, pa je bilo urejeno institucionalno upravljanje slabih terjatev bank in vzpostavljeni pogoji, da bodo banke lahko ponovno kreditirale slovensko gospodarstvo.

"V parlamentu je bila soglasno sprejeta tudi pokojninska reforma, ki je socialni partnerji, za razliko od prejšnje, niso poslali na referendum," je še zapisano v poročilu o delu vlade.

Drugi vladni dosežki
Med preostalimi večjimi vladnimi dosežki po prvem letu delovanja je omenjeno, da so visokošolski raziskovalni sferi odprli vrata, da se intenzivneje poveže z gospodarstvom in tako nadomesti zmanjšanje neposrednih proračunskih sredstev.

Vladi je s spremenjenim pristopom na področju črpanja evropskih sredstev tudi uspelo doseči bistveni napredek glede na pretekla leta, saj je država na mesečni ravni iz bruseljske blagajne povprečno prejela 44 milijonov evrov (prej je to povprečje znašalo 22 milijonov evrov na mesec).

Vladna prizadevanja so bila usmerjena tudi v zagotavljanje pogojev za zmanjševanje števila brezposelnih in zgodnejše zaposlovanje mladih diplomantov. S pomočjo novega programa "Prvi izziv" je v letu 2012 do zaposlitve prišlo 3.000 brezposelnih mladih. V različne programe Aktivne politike zaposlovanja pa je bilo v letu 2012 vključenih 16.301 oseb, 7.173 brezposelnih oseb se je zaposlilo s pomočjo subvencije za zaposlitev, 9.128 oseb pa je bilo vključenih v programe usposabljanja in izobraževanja za večjo konkurenčnost ter zaposljivost na trgu dela.

Konec julija je začela veljati novela zakona o prevozih v cestnem prometu, ki naj bi pomembno razbremenila mlade in njihove starše, ki krijejo večino potnih stroškov svojim otrokom na pot šolanja. "Na ta račun nekatere družine beležijo tudi do 2.800 evrov prihranka na letni ravni," ugotavlja v poročilu predsednik vlade.

Prioriteta bo reforma sodstva
"Nedokončana pot naše tranzicije na vsakem koraku dokazuje, da imajo glavni problemi na površini precej globlje korenine. Ti sežejo v vse sfere našega življenja, zato moramo naša prizadevanja usmeriti tudi v to »Pandorino skrinjico«. Med prioritetami v letošnjem letu bo zato korenita reforma sodstva, ki mora utrditi zaupanje ljudi v pravičnost in pravno državo," je predstavil vladne načrte za tekoče leto.

"S premišljenimi ukrepi smo torej državo pripeljali do točke, ko so se začeli kazati prvi pozitivni rezultati. Na vseh področjih. Kljub številnim zamujenim priložnostim v preteklih letih, so naša prizadevanja opazili tudi na finančnih trgih v tujini. A trši kamen, kot smo pričakovali, nas je pričakal doma," je ugotavljal premier Janša in dodal, da so politične blokade in zahtevno usklajevanje s socialnimi partnerji zahtevale polletni zamik dokončne izgradnje celovitega institucionalnega sistema za nov zagon domačega gospodarskega sistema, kar se je odražalo tudi na ceni denarja.

"Pot iz krize je tlakovana. Preveč truda in odrekanj slovenskih državljank in državljanov je bilo vloženega v napore, da bi bila naša prihodnost bolj optimistična in vzpodbudna, zato ne smemo dopustili, da naše notranje razprtije in neodgovorno, nepremišljeno ter preračunljivo politikantstvo ponovno razmajejo dobro postavljene temelje. Tega si večina državljank in državljanov Slovenije ne želi in ne zasluži," je premier zaključil poročilo o uspehih prvega leta svoje vladavine.

Ko pogledamo nazaj, lahko rečemo, da nam je s trdim delom in z dobro zastavljenimi prioritetami v Pogodbi za Slovenijo 2012–2015 v slabem letu dni uspelo v veliki meri sanirati izjemno slabo stanje v državi, ki smo ga prejeli. Obenem smo s sprejetimi in delno že uveljavljenimi reformami zagotovili, da se Slovenija kot družba začne prilagajati hitro se spreminjajočim zunanjim okoliščinam na način, da se okrepi konkurenčnost našega gospodarstva ter družbe kot celote in s tem zagotovi blaginja za vse državljane in državljanke Slovenije.

Predsednik vlade Janez Janša