Slavko Ziherl obtožb ni umaknil. Foto: MMC RTV SLO
Slavko Ziherl obtožb ni umaknil. Foto: MMC RTV SLO

Kot poročajo časopisi, v tožbi nekdanji predsednik vlade navaja, da ga je Ziherl s trditvijo, da Janša s svojim načinom vladanja ogroža občečloveške vrednote, obtožil najhujših ravnanj zoper človeštvo. Ziherl je namreč ob odstopu z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje zapisal, da je v politiko vstopil prav zaradi Janševega ogrožanja vrednot.

Ker svoje izjave ni niti preklical niti se ni javno opravičil, se je Janša odločil za tožbo. Njegova zastopnica Nina Zidar Klemenčič naj bi v tožbi zapisala, da je bila njena stranka obtožena najhujših ravnanj zoper človeštvo, kar po njenem pomeni, da so mišljena kazniva dejanja kot vojna hudodelstva in genocid. Kot meni odvetnica, gre za hudo obtožbo brez kakršne koli podlage v dejstvih, njen cilj pa sta diskreditacija in razžalitev, zato zahteva, da Ziherl sporno izjavo umakne in se opraviči.

Ziherl: Janša ravnal proti številnim institucijam
Ziherl je Janši odogovoril po odvetniku Roku Čeferinu. V odgovoru naj bi tako pojasnil, da o hudodelstvih zoper človečnost lahko govorimo tedaj, ko gre za množično poškodovanje nekaterih najvišjih pravnih vrednot, poleg tega pa mora biti hudodelstvo kot takšno opredeljeno tudi z ustrezim pravnim aktom, denimo kazenskim zakonikom. Kot še navaja, je Janša ves mandat ravnal proti institucijam, ki varujejo občečloveške vrednote, denimo "vladavino prava, neodvisnost sodstva, tožilstva, kako je preganjal ombudsmana, razpuščal protikorupcijsko komisijo, kako se je bojeval proti medijem, kako je ogrožal dostojanstvo novinarjev".

Kot je znano, je Janša že 1. aprila vložil tožbo zoper kolumnista Dnevnika Vlada Miheljaka, in sicer ravno zaradi navedb v kolumni "Ziherlovi dnevi".

E. S.