Kolumnist in predavatelj je prepričan, da je dejstvo, da je bil dopis poslan na FDV in ne na Dnevnik, poskus ustvarjanja dodatnega pritiska. Foto: MMC RTV SLO
Kolumnist in predavatelj je prepričan, da je dejstvo, da je bil dopis poslan na FDV in ne na Dnevnik, poskus ustvarjanja dodatnega pritiska. Foto: MMC RTV SLO
Nina Zidar-Klemenčič
Nina Zidar-Klemenčič od Miheljaka v imenu svoje stranke zahteva preklic trditev oz. opravičilo, sicer bo vložila tožbo. Foto: MMC RTV SLO

To predstavlja še dodaten pritisk. Takšen pritisk, ki spominja na neke druge čase.

Vlado Miheljak o dejstvu, da je bil dopis poslan na FDV in ne na Dnevnik
Borut Sajovic

"Zapisal nisem ničesar takšnega, kar bi bilo lahko osnova za tožbo. To si lahko preberete tudi sami," je za MMC povedal Miheljak.

Dodal, da ga je najbolj zmotilo to, da so iz odvetniške pisarne dopis poslali na njegovo delovno mesto na Fakulteti za družbene vede. "Če bi poslali na Dnevnik, bi bilo v redu. Jasno je, da niti Janša niti kdo drug ne more do mojega zasebnega naslova in razumel bi, če bi to poslali na medij, kjer je bilo to objavljeno, ne pa na FDV," razlaga Miheljak.

Pritisk spominja na neke druge čase
Kolumnist Dnevnika in predavatelj na Fakulteti za družbene vede pri tem še opozarja: "To predstavlja še dodaten pritisk, takšen pritisk, ki spominja na neke druge čase." Sicer pa Miheljak o dopisu pravi še, da ima Janša očitno napačno predstavo o stanju demokracije v Sloveniji in da se ne zaveda, da to ni Rusija: "Pa še v Rusiji to ni ravno mogoče."

Zahtevajo opravičilo, sicer bo tožba
Iz odvetniške pisarne Zidar-Klemenčič, ki zastopa predsednika SDS-a, so namreč Miheljaku poslali dopis, v katerem od njega zahtevajo opravičilo, sicer ga bodo tožili: "V vaši kolumni v časopisu Dnevnik ste 7. 1. 2009 izjavili, da je naša stranka gospod Janez Janša za seboj pustil precejšnje opustošenje - izpraznjeno državno blagajno, zapravljene prihodke za ceste, razmetavanje državnega denarja za predvolilne golaže." Ta Miheljakov zapis v odvetniški pisarni zavračajo in poudarjajo, da je "ravno obratno, vsa ravnanja naše stranke so bila v celoti nasprotna ravnanjem, ki ji jih očitate v vaši kolumni, kar je neposredno dokazljivo z javno dostopnimi uradnimi makroekonomskimi podatki".

"Virus napovedanih tožb se širi"
Na dopis odvetnikov Janeza Janše so se že odzvali v Liberalni akademiji. V izjavi za javnost pišejo, da "zgroženo ugotavljamo, da se virus napovedanih tožb širi in da je zajel tudi civilno družbo v sferi medijev, konkretno kolumnista in socialnega psihologa Vlada Miheljaka. Nekoga torej, ki že desetletja neutrudno nastavlja ogledalo politikom, na katerega pa številni reagirajo s trdovratno alergijo".

Ob tem ocenjujejo, da je Janševa "težava v tem, da nas je preveč, ki bi nas moral tožiti. V Liberalni akademiji smo skupaj s številnimi drugimi izrekli zelo podobne ocene. O tem se lahko Janša prepriča v zbirki naših 70 izjavah, ki podrobno analizirajo kondicijo demokracije po njegovih zamislih v letih med 2005 in 2008."

"Pričakujemo, da vsaj z zamudo toži tudi nas. 'Tožbe proti vsem' imajo namreč običajno le en scenarij in epilog, po navadi pa niso rešljive na sodiščih," še dodajajo v Liberalni akademiji.

LDS: Janši se kolca po verbalnem deliktu
Oglasil se je tudi Borut Sajovic, vodja poslanske skupine LDS, ki je prepričan, da Janez Janša "več kot očitno ne namerava opustiti svojih posegov v medije - vsi še dobro pomnimo kapitalsko kupčkanje z enim od dnevnih časopisov in podržavljanje javne radiotelevizije".

Sajovic je še zapisal, da se nekdanjemu premierju "kolca po verbalnemu deliktu, ki ga je tudi sam pomagal odpraviti". Po njegovem mnenju je bil Janša z odhodom v opozicijo "prisiljen zamenjati metode, namen pa je isti - omejevati kritično misel in doseči samoomejevanje kritičnih piscev".

Juri: Janši je svoboda misli in govora tuja
Na napovedano tožbo Vladu Miheljaku se je odzval tudi poslanec Zaresa Franco Juri, ki meni, da Janša s tožbo tudi v praksi dokazuje, da mu je svoboda misli in govora tuja in da se zavzema za sodni pregon zoper drugače misleče. "To smo nekateri sumili ali celo vedeli že dolgo. Zdaj se lahko o pravi naravi političnih prepričanj in metod Janše prepričajo vsi," je dejal Juri.

T. K.

To predstavlja še dodaten pritisk. Takšen pritisk, ki spominja na neke druge čase.

Vlado Miheljak o dejstvu, da je bil dopis poslan na FDV in ne na Dnevnik