Foto:
Foto:
Minister za promet Radovan Žerjav in njegov madžarski kolega Janos Koko sta podpisala dogovor o nameri za nadgradnjo železniške proge Pragersko-Györ. Foto: RTV SLO
Skupna seja vlad

Janez Janša je v uvodnem govoru poudaril, da so vzpodbudni predvsem trendi gospodarskega sodelovanja med državama, kar dokazuje največji skupni investicijski projekt do zdaj - gradnja potniškega centra Ljubljana. Premierja veseli tudi dejstvo, da so se ministrom obeh vlad pridružili predstavniki manjšin, kar je po njegovem mnenju najbolj očiten dokaz partnerskih odnosov med državama.

Madžarski premier Ferenc Gyurcsany je uvodni pozdrav začel v slovenščini in izrazil prepričanje, da je v Evropski uniji mogoče kaj narediti le z zavezništvom.

Madžarska bo bolje poskrbela za porabske Slovence
Prvo delovno srečanje vlad poteka na obeh straneh meje, kjer živita manjšini. Madžarski premier je napovedal, da bo Madžarska v prihodnosti povečala subvencije za narodnostne skupnosti in Slovencem v Porabju obljubil trikrat daljši čas radijskega oddajanja in lažje financiranje dvojezičnih šol.

Madžarska manjšina bo z regionalizacijo pridobila
Slovenski premier je dejal, da bo na boljši položaj madžarske manjšine v Sloveniji vplivala regionalizacija, ki jo bo vlada končala v tem mandatu. Madžarska manjšina bo znotraj pokrajine dobila nov manevrski prostor, možnosti za uveljavljanje svojih interesov in usklajevanje z večinskim prebivalstvom.

Gospodarska menjava hitro narašča
Premierja sta govorila tudi o gospodarskem sodelovanju. Janša je povedal, da obseg blagovne menjave med državama hitro narašča, rast pa naj bi bila v letošnjem letu 30-odstotna. Gyurcsany pa je dodal, da se bodo izidi današnjega sestanka pokazali, ko bosta državi vzpostavili električno omrežje z 400-kilovatnim daljnovodom in dokončali avtocestno povezavo. Madžarska bo poleg tega več kot 200 milijonov evrov investirala v potniški center v Ljubljani.

Več dvostranskih sporazumov so s svojimi madžarskimi kolegi podpisali tudi ministri.

Skupna seja vlad