Jarc velja za velikega poznavalca skupne kmetijske politike. Foto: KGZS
Jarc velja za velikega poznavalca skupne kmetijske politike. Foto: KGZS
Kdo bo novi minister za kmetijstvo?

Kot je poročala TV Slovenija, naj bi Jarc, ki sicer ni član SDS-a, uradno povabilo prejel včeraj. Kdaj bo o novem ministru odločal parlament, še ni znano, lahko pa se zgodi, da še na januarski seji.

Iztok Jarc je nekdanji državni sekretar na kmetijskem ministrstvu, trenutno pa opravlja delo veleposlanika v Izraelu. Med drugim je bil tudi član ožje pogajalske skupine za vstop Slovenije v EU in velja za enega največjih poznavalcev skupne kmetijske politike pri nas.

Poleg njega se kot kandidata za prvega moža kmetijskega ministrstva omenjajo še Janez Kramberger, Gvido Mravljak, nekdanja ministra Franc But in Milan Pogačnik ter Peter Vrisk.

Janez Kramberger je za Radio Slovenija povedal, da ponudbe ni prejel, če bi jo, pa je ne bi sprejel. Želi si namreč končati pred kratkim začeti mandat župana in mandat poslanca. Franc But je po odhodu z ministrstva za kmetijstvo odšel za veleposlanika na Češko, Gvido Mravljak pa je državni sekretar na kmetijskem ministrstvu.

Tudi Peter Vrisk ponudbe ni prejel, meni pa, da ima strankarska pripadnost pri premierjevi izbiri za ministra pomembno vlogo. Vrisk je namreč član SLS-a, kmetijsko ministrstvo pa je v tem mandatu v domeni SDS-a. V SLS-u zatrjujejo, da se bodo z morebitnim novim ministrskim stolčkom primerno soočili, vendar se za to ne nameravajo odpovedati kakšnemu drugemu ministrstvu.

Kdo bo novi minister za kmetijstvo?