V stranki Vesna so opozorili, da bo posvetovalni referendum o JEK-u 2 izveden, čeprav trenutno o projektu ni natančnih informacij. Foto: BoBo
V stranki Vesna so opozorili, da bo posvetovalni referendum o JEK-u 2 izveden, čeprav trenutno o projektu ni natančnih informacij. Foto: BoBo

Posvetovalni referendum o izvedbi projekta drugega bloka jedrske elektrarne (JEK 2) je predviden 24. novembra, ko bodo volivke in volivci odgovarjali na vprašanje: "Ali podpirate izvedbo projekta JEK 2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo?"

V Vesni – zeleni stranki opozarjajo, da referendumsko vprašanje ni enoznačno, saj poleg vprašanja o podpori izvedbi projekta JEK 2 prejudicira, da izbira za projekt pomeni tudi stabilno oskrbo z energijo. Zato so se odločili, da na ustavno sodišče vložijo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka o razpisu referenduma in pa predlog za njegovo začasno zadržanje. Sopredsednik Vesne Uroš Macerl je na novinarski konferenci opozoril, da v stranki na pomanjkljivosti glede projekta gradnje JEK-a 2 opozarjajo že eno leto, od kar se je ta tema začela obravnavati na pristojnih odborih DZ-ja.

V zadnjem letu se po njegovih besedah ni spremenilo nič. "Pred referendumom še vedno nimamo ključnih odgovorov na vprašanja, ki jih moramo vedeti," je opozoril in dodal, da gre za "izsiljen referendum, ki je zastavljen na način, da nam sploh ne da možnosti in ne dopušča izbire in ne omogoča nobene široke javne razprave o alternativah".

V Vesni zato ocenjujejo, da gre za "absolutno prenagljen in preuranjen" referendum, ki zgolj "ustvarja nek občutek, da imamo ljudje možnost odločanja". Ob tem je Macerl ocenil, da predlagatelji posvetovalnega referenduma pravzaprav nimajo kaj za izgubiti. "Če jim bo izid všeč, se bodo pač izgovarjali na voljo ljudi, če jim pa izid ne bo všeč, bodo pa rekli, da referendum bil ni bil zavezujoč in bodo šli dalje," je dejal Macerl.

Pomisleke glede vprašanja je izrazila tudi zakonodajno-pravna služba DZ-ja

Da referendumsko vprašanje ni ustrezno, sta del poslancev in tudi zakonodajno-pravna služba DZ-ja opozarjala že ob sprejetju spremenjenega predloga za razpis posvetovalnega referenduma maja letos.

Zakonodajno-pravna služba je menila, da del vprašanja, v katerem je navedeno, da bo projekt JEK 2 skupaj z drugimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo, "pomeni interpretacijo tega vprašanja z vidika predlagateljev referenduma, ki ne sodi v referendumsko vprašanje", tako da po njenem mnenju referendumsko vprašanje v tem delu ni jasno izraženo.

Referendumska kampanja se bo uradno začela 25. oktobra.