Takole je hrvaška policija z obmejnimi organi v četrtek Jorasu preprečila odstranitev betonskih robnikov na dostopu do njegovega posestva. Foto: MMC RTV SLO
Takole je hrvaška policija z obmejnimi organi v četrtek Jorasu preprečila odstranitev betonskih robnikov na dostopu do njegovega posestva. Foto: MMC RTV SLO
Danijel Starman in Joško Joras
Joras (desno) je, po lastnih besedah, s poskusom odstranitve robnikov čakal na konec referendumske kampanje. Foto: MMC RTV SLO
Meja se umika arbitraži in banki

"Teden dni bom počakal," je za MMC po sestanku s premierjem Borutom Pahorjem (v recepciji hotela Bernardin) dejal dolgoletni akter obmejne drame. Dodaja, da konkretnih informacij ne more podati. Zahvalil se je Pahorju za hiter odziv na četrtkov zaplet, obenem pa poudaril, da si bo za realizacijo projekta prizadeval tudi v prihodnje. "Če bodo izpolnjeni določeni pogoji ali se bodo pojavile nove okoliščene, se bom prilagodil." Ve pa, da stvari ne bodo urejene v enem dnevu.

"Upam, da gospod predsednik, ki je zelo zaposlen, ne pride zgolj na klepet," je tik pred sestankom za MMC dejal Joras.

Sestanek je Joras v krajšem pogovoru za MMC potrdil, več podrobnosti (na primer o mestu sestanka) pa ni želel zaupati. O rezultatih pogovora in nadaljnjih korakih bo Joras spregovoril po sestanku sredi popoldneva.

Pahor in Joras sta se že slišala po telefonu v četrtek, ko se je Joras lotil odstranjevanja robnikov na poti do svojega posestva. Po pogovoru s Pahorjem se je Joras odločil, da bo nadaljevanje akcije preložil za en teden.

Obnovimo. Po telefonskem pogovoru z Jorasom in njegovim odvetnikom, Danijelom Starmanom, je premier Pahor po četrtkovi redni seji vlade dejal, da se v roku enega tedna sestaneta in pogovorita "o tem in o ozemlju, za katerega obe državi trdita, da je njuno in bo zagotovo predmet odločanja arbitražnega sodišča". Pogovor naj bi bil po Pahorjevih besedah namenjen iskanju možnosti, "da bi lahko v prijateljskem vzdušju z ljudmi v Zagrebu rešili vprašanja cvetličnih lončkov ali robnikov" in druge stvari, ki otežujejo njegovo življenje.

"Čakam na odgovore pristojnih, da lahko živim v skladu s pravnim redom Republike Slovenije," je pred tem za MMC dejal Joško Joras, potem ko je skušal neuspešno odstraniti robnike.

Po Jorasovih besedah je dovoljenje za odmik robnikov od pristojnega organa (Direkcije za ceste) dobil lanskega 28. oktobra, da bi lahko uredil priključek z glavne ceste na pot, ki vodi k njegovi hiši. Dodal je, da je zaradi robnika poškodoval že tako svoj kot ženin avtomobil. Četrtek je izbral zato, ker v bližnji prihodnosti ni kakšnega referenduma ali volitev in ne želi, da bi se mu kar koli očitalo.

Poziv vsem trem predsednikom
Joras zato poziva predsednika države, vlade in državnega zbora, da poskrbijo, da se izvaja pravni red, "če pa tega niso sposobni, naj odstopijo in prepustijo mesto tistim, ki bodo sposobni to narediti".

Meja se umika arbitraži in banki