V konfederaciji se zavzemajo tudi za to, da bi imeli zavarovanci in reprezentativni sindikati dovolj velik vpliv in učinkovit nadzor nad upravljanjem omenjenih sredstev, ki se bodo v prihodnjih letih še povečevala. Foto: EPA
V konfederaciji se zavzemajo tudi za to, da bi imeli zavarovanci in reprezentativni sindikati dovolj velik vpliv in učinkovit nadzor nad upravljanjem omenjenih sredstev, ki se bodo v prihodnjih letih še povečevala. Foto: EPA
Predsednik konfederacije Branimir Štrukelj pa je opozoril, da je v zaprtem vzajemnem pokojninskem skladu javnih uslužbencev 400 milijonov evrov, ki so last javnih uslužbencev in razdeljeni na individualne račune. Foto: MMC RTV SLO
Križanič je še napovedal, da bo predlog zakona pripravljen za obravnavo na vladi v dveh ali treh tednih. Foto: Ukom

Minister za finance Franc Križanič je v izjavi po sestanku s predstavniki konfederacije pojasnil, da se pri predlogu zakona o preoblikovanju Kapitalske družbe (Kad) pojavlja vprašanje, kako bodo upravljali omenjeni sklad in druge sklade, ki jih trenutno upravlja Kad in so namenjeni določenim skupinam zavarovancem. Po njegovih besedah gre za pomembna sredstva, upravljanje pa se je v zadnjem obdobju tudi zelo izboljšalo.

Po njegovih besedah zdaj prevladuje stališče, da bi ustanovili posebno zavarovalnico, katere stoodstotni lastnik bi bil vsaj na začetku Kad, sčasoma pa bi lastniško strukturo lahko spreminjali. "Vendar mora ta struktura ostati taka, da bo z vidika zavarovancev maksimalno varna," je poudaril.

V vzajemnem pokojninskem skladu javnih uslužbencev 400 milijonov evrov
Predsednik konfederacije Branimir Štrukelj pa je opozoril, da je v zaprtem vzajemnem pokojninskem skladu javnih uslužbencev 400 milijonov evrov, ki so last javnih uslužbencev in razdeljeni na individualne račune. "To niso javna sredstva, to so zasebna sredstva," je opozoril.

Za sindikate je po njegovih besedah pomembno, kako bodo ta sredstva naložena in v kakšni obliki se bo z njimi upravljalo. Država mora po mnenju sindikatov zagotoviti varnost, tako da bodo javni uslužbenci res dobili dodatna sredstva k pokojnini iz tega naslova.

V konfederaciji se zavzemajo tudi za to, da bi imeli zavarovanci in reprezentativni sindikati dovolj velik vpliv in učinkovit nadzor nad upravljanjem omenjenih sredstev, ki se bodo v prihodnjih letih še povečevala.

Večinski lastnik naj bo država
Na današnjem sestanku so po Štrukljevih besedah dorekli nekatere elemente lastništva zavarovalnice, pri čemer sindikati vztrajajo, da je večinski lastnik država. Dorekli so tudi deleže predstavnikov zavarovancev in sindikatov v organih odločanja v zavarovalnici, je dejal. Križanič je še napovedal, da bo predlog zakona pripravljen za obravnavo na vladi v dveh ali treh tednih.