Največ prošenj za pomilostitev je bilo vloženih leta 2000. Foto: EPA
Največ prošenj za pomilostitev je bilo vloženih leta 2000. Foto: EPA
Milan Kučan
Nekdanji predsednik je v svojem predsedovanju skupno pomilostil 200 obsojencev. Foto: RTV SLO

Leta 2004 je predsednik države Janez Drnovšek tako številčno kot odstotno ugodno razrešil največ prošenj za pomilostitev, kar v številkah pomeni 17 od 87 prošenj. Leta 1995 njegov predhodnik Milan Kučan ni ugodil nobeni od 71 prošenj za pomilostitev.

Največ prošenj je bilo vloženih leta 2000, in sicer 108. Podatki pravosodnega ministrstva kažejo, da je bilo največ obsojencev, torej tako tistih, ki so bili pomiloščeni po ugodni rešitvi prošnje ali po uradni dolžnosti, pomiloščenih leta 1994, skupno 50, najmanj pa leta 1998, ko jih je bilo pomiloščenih 6.

Kučan skupno pomilostil 200 ljudi
Milan Kučan je v svojem predsedovanju skupno pomilostil 200 obsojencev, obravnaval pa je 1073 primerov. Predsednik Drnovšek je do zdaj, vključno z letošnjim letom, pomilostil 61 ljudi.

Prošnjo za pomilostitev lahko vloži obsojenec, obsojenčev zakonec ali oseba, s katero živi v zunajzakonski skupnosti, krvni sorodnik obsojenca v ravni črti, brat, sestra, posvojitelj, posvojenec, rejnik ali skrbnik, postopek za pomilostitev po uradni dolžnosti pa začne pravosodni minister.

Po zakonu ima pravico do izreka pomilostitve le predsednik države, ki začne postopek na prošnjo ali po uradni dolžnosti.