Smrkolj je veljal za kritika dosedanjega vodstva zbornice. Foto: MMC RTV SLO
Smrkolj je veljal za kritika dosedanjega vodstva zbornice. Foto: MMC RTV SLO

Po izvolitvi o konkretnih ukrepih še ni želel govoriti, pojasnil pa je, da bo program nadaljnega delovanja in razvoja zbornice pripravil v sodelovanju s predstavniki list v svetu zbornice, vodstvom organov, direktorji območnih zavodov in predstavniki svetovalne službe. Za zdaj je Smrkolj zagotovil le, da bo program odražal skrb za vse skupine članstva zbornice - od lastnikov kmetij do lastnikov gozdov.

Ker meni, da je za nekatere člane zbornice članarina velika obremenitev, bo izpolnil predvolilno obljubo o znižanju članarine za 30 odstotkov. Funkcijo predsednika bo opravljal nepoklicno, podpira pa tudi zmanjševanje pooblastil predsednika zbornice. Zbornica se mora po njegovem mnenju hitro postaviti naproti vladi in sodelovati pri oblikovanju zakonodaje in politik, treba pa se je posvetiti tudi področjem, kot so težji pogoji pridelave.

Novi predsednik, ki je na volitvah v svetu s 30 glasovi podpore premagal Ivana Kureta, je pozval k čim večji enotnosti in pripravljenosti za delo.Tako Smrkolj kot Kure sta v svojem programu napovedala spremembe delovanja zbornice, ki jo je vse od ustanovitve zadnjih osem let vodil Peter Vrisk, pravilnik pa mu je preprečil morebitni tretji zaporedni mandat.

Smrkolj je priznal, da je bilo od ustanovitve zbornice veliko narejenega, ogorčen pa je nad nekaterimi postopki, ki si jih je vodstvo privoščilo. Sam bo delo začel z novo ekipo - izvoljena sta bila tudi nova podpredsednika Marjan Golavšek in Branko Tomažič, ki si ju je v predsedstvu želel prav Smrkolj.